Укртрансгаз скаржиться на газзбути Фірташа до Нацкомісії

Укртрансгаз скаржиться на газзбути Фірташа до Нацкомісії

Укрінформ
АТ "Укртрансгаз" звернулося до Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та компослуг, зі скаргою на дії 24 операторів групи РГК, які відмовилися підписати типовий договір на транспортування.

Про це Укрінформу повідомили у прес-службі Укртрансгазу.

"Укртрансгаз звернувся до НКРЕКП зі скаргою на дії 24 операторів ГРМ, які відмовилися підписати типову форму договору на транспортування природного газу без протоколу розбіжностей. Формат підписання договору з протоколом розбіжностей не передбачено чинною нормативною базою, оскільки типовий договір повинен бути підписаний у незмінному вигляді відповідно до норм Постанови НКРЕКП №2497 від 30.09.2015 року «Про затвердження Типового договору транспортування природного газу», - йдеться у повідомленні.

За оцінкою Укртрансгазу, такий крок з боку частини операторів ГРМ ставить у дискримінаційне положення всіх інших контрагентів, які підписали типовий договір, і створює передумови для штучного привілейованого положення частини суб’єктів ринку природного газу.

Читайте також: Суд забрав у Фірташа майно Запорізького титано-магнієвого - САП

"Щодо тих контрагентів, які порушили вимогу зазначеної Постанови Регулятора, Укртрансгаз на початку вересня звернувся до суду з позовами щодо визнання укладеними договорів в редакції типової форми й наразі очікує порушення справ. Крім того, письмові відмови від підписання договорів транспортування природного газу надали 5 компаній. Причини відмови - наявність підписаних з Укртрансгазом договорів у старій редакції, затвердженій Постановою НКРЕКП №1579 від 22.09.2011 року, яка втратила чинність ще 01.12.2015 року", - зазначає компанія.

Як відомо, Укртрансгаз як оператор ГТС України готується з 1 жовтня 2018 року перейти з місячного на добове балансування ГТС згідно з вимогами нової редакції Кодексу ГТС. Для цього замовникам послуг транспортування природного газу необхідно письмово звернутися до Оператора ГТС - компанії Укртрансгаз, щоб укласти договір транспортування. Додатком до нього є заява на створення статусу користувача інформаційної платформи. Право доступу до інформаційної платформи надається після реєстрації Оператором ГТС заяви про набуття статусу користувача системи та електронної реєстрації уповноважених осіб користувача шляхом створення облікового запису для них.

На сьогодні Укртрансгаз отримав від замовників 349 підписаних договорів. Серед тих, хто підписав договори, - 11 операторів ГРМ (облгазів), 28 виконавців ПСО та 310 інших контрагентів.

Група "Регіональна газова компанія" (РГК) належить олігархові Дмитру Фірташу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-