Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Сучасний бізнес: Що найважливіше для ефективної роботи команди

Сучасний бізнес: Що найважливіше для ефективної роботи команди

Блоги
Укрінформ
В українських реаліях цілком можливо створювати мотивовану, ефективну команду, що здатна досягати результату

"Один у полі не воїн". Цей вислів чудово передає відносини всередині сучасного бізнесу. Сьогодні необхідно працювати командою, працювати проактивно та на максимальний результат.

Взаємозамінність. Що важливо для командної роботи? Важливо мати крос-функціональну команду, об'єднану для виконання спільного завдання і спільного досягнення результату. Впевнений, що в команді важливою є можливість зростання. Для початку – всередині самої команди. У командному ланцюжку ланки не повинні випадати, а в разі надзвичайної ситуації ефект взаємозамінності дозволить не зменшувати темп. Важливо не зупинятися, щоб виходити на новий рівень реалізації поставлених завдань.

Відповідальність. Для мене дуже важливо, коли члени команди не бояться брати на себе відповідальність і не бояться нового досвіду. Результативність і чесність команди (в тому числі – здатність відверто говорити про власні помилки і промахи) є запорукою успіху.

Лідерство. Для лідера команди важливою є спроможність сприймати критику і спрямовувати роботу колег без зайвих емоцій. Команда не повинна працювати на холостому ходу – по-моєму, це аксіома. Її керівник цілком здатний виконувати і роль арбітра, який може вирішити протиріччя суперечності, що зазвичай виникають.

Довіра. Здатність забезпечити каскадування довіри є дуже важливою для ефективної роботи команди. Ми якось звикли до побудови вертикалі, але створення каскадних структур як на мене є більш ефективним, оскільки дозволяє розділити зони відповідальності, при цьому зберігаючи спільну мету та можливість впливати на ефективність.

Мотивація. Питання мотивації всередині команди завжди залишається актуальним. Матеріальні блага, безумовно, є важливими, проте навіть в сучасному світі зазвичай не є первинними. На мій погляд, важливою є причетність до великого, здатність усвідомлювати власну участь у важливому процесі при досягненні кінцевого результату, уникаючи перетворення на безмовний і рутинний гвинтик.

Героїня фільму «Москва сльозам не вірить» говорила, що важко навчитися керувати двома людьми, але, коли навчився управляти хоча б трьома, подальша кількість підлеглих не має значення. Звичайно, за наявності певних навичок і практик. Звісно, не відкидаючи технології тимбілдінгу, апробовані на Заході. Зазначу, що в українських реаліях цілком можливо створювати мотивовану, ефективну команду, в якій присутня взаємозамінність, є власний лідер, яка не боїться відповідальності й здатна досягати результату.

Сергій Іванов, заступник голови правління МХП з комерції і маркетингу

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-