У Туреччині розслідують купівлю вугілля з окупованого Донбасу - ЗМІ

У Туреччині розслідують купівлю вугілля з окупованого Донбасу - ЗМІ

Укрінформ
Влада Туреччини першою після України почала розслідування можливого ввозу вугілля антрацитової групи з окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Про це повідомило «Польське радіо» з посиланням на розслідування журналістів Dziennik Gazeta Prawna.

Видання звернулося до дипломатичних установ 18 європейських держав щодо їхніх дій з блокування купівлі місцевими фірмами вугілля з окупованої частини Донбасу. У відповідь лише Анкара заявила, що розслідує інформацію про ввезення антрациту з непідконтрольних уряду України територій. Решта спробували переадресувати питання до когось іншого або просто заявили про прихильність суверенітету й територіальній цілісності України.

Читайте також: Україні варто відмовитися від антрациту - Гройсман

Наприклад, влада Болгарії заявила, що ЄС ввів ембарго лише на торгівлю з Кримом і Севастополем.

«Немає аналогічних правових актів, котрі б забороняли імпорт із самопроголошених, так званих і невизнаних "ДНР/ЛНР"», – йдеться в офіційній відповіді на запит польської газети.

Також зазначається, що цю позицію підтримала і Польща. При цьому низка європейських міністерств запит газети проігнорували.

Проте юристи, з якими розмовляли автори статті, наголошують, що можлива також інакша інтерпретація законодавства Євросоюзу: оскільки обидві так звані республіки опинилися в чорному списку ЄС, то нелегальною є кожна трансакція, яка приносить їм прибуток.

Читайте також: Україні рано чи пізно доведеться відмовитися від викопного вугілля - Семерак

5 липня євродепутат Ярослав Валенса звернувся до Єврокомісії із запитом про обов’язкову інтерпретацію цього питання. Відповіді немає досі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-