Свині не винні, або Чому в Україні стрімко зріс імпорт м’яса

Свині не винні, або Чому в Україні стрімко зріс імпорт м’яса

Аналітика
Укрінформ
Та й взагалі, не такий страшний той восьмикратний імпорт свинини, як його малюють, бо це – лише 1% у споживанні

Днями стало відомо, що за три літні місяці імпорт свинячого м’яса в Україні порівняно з таким же періодом минулого року збільшився у вісім разів і склав 10,5 тисяч тонн. З початку року і донині тенденція така сама – імпорт іноземної свинини зріс у 7,5 разів, склавши 15,7 тисяч тонн. Про це повідомили у асоціації “Свинарі України”, посилаючись на дані Держстату та митної статистики ДФСУ, додавши, що підприємствам-імпортерам це обійшлося у майже $30 мільйонів, а основними реципієнтами «закордонної» свинини виступають м'ясопереробники, які оптимізують витрати на сировину. «Наразі спостерігаємо пожвавлення надходження свинини з-за кордону та скромніший експорт (за січень-серпень 2018-го на зовнішні ринки, – переважно Гонконг, В’єтнам та Грузія, – спрямували 1,3 тис. т, що на 3 тис. т менше ніж за відповідний період 2017-го). Поштовхом цьому стала слабша пропозиція свинини в середині країни, ніж торік, та наближеність внутрішніх цін до європейських”, – йдеться в повідомленні АСУ. Здавалося б, про яке восьмикратне збільшення імпорту свинини можна говорити в нашій країні, якщо вирощування поросят у нас – ледь не прадавня національна традиція? Що ж відбувається на нашому ринку свинячого м’яса.

Звісно, не можна оминути увагою той факт, що вирощування свиней зараз – дорога і часом невдячна справа. Адже корми для їхнього вигодовування постійно дорожчають – на початку цього року ціна кормів для свиней зросла аж на 40-50%. А з іншого боку, саме зерно вигідніше вирощувати і продавати як сировину на міжнародних ринках, аніж пускати їх на виготовлення кормів для внутрішнього тваринництва. Крім того, нині в Україні, як і у Східній Європі, розбушувалася африканська чума свиней (АЧС), а відтак свинарі побоюються непередбачуваних втрат поголів’я.

Олександра Бондарська, аналітик Асоціації “Свинарі України” говорить, що серед основних факторів, які стали поштовхом до активнішого імпорту свинини в Україну, стала якраз послаблена пропозиція живих свиней, зокрема через менше їх поголів’я як у промисловому, так і в присадибному секторі. “Посприяла” такій ситуації АЧС, у межах боротьби з якою в осередках спалахів заражене поголів’я знищують. Крім того, наразі ціни на живець українського походження зрівнялися (а то й дещо перевищують) європейські. А це означає, що трейдерам з ЄС вигідно продавати сировину Україні, а вітчизняним переробникам вигідно її купувати”, – каже аналітик. Вона також додає, що за січень-серпень 2017-го на забій відправили 3,27 млн голів свиней, а за такий же період цьогоріч – 3 млн голів, що на 8,2% менше.

Натомість Андрій Панкратов, аналітик сільськогосподарських ринків і міжнародний консультант FAO (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) заспокоює: зростання імпорту у вісім разів – це через те, що в минулому році на цю дату імпорту ще майже не було, а Україна була нетто-експортером свинини (тобто коли експорт певної продукції переважає імпорт). “Звичайно коли з 2 тисяч тонн раптом стає 16 тисяч тонн – це нечуваний зріст, але що таке 16 тисяч тонн? Це лише 1% у споживанні. Наприклад, м'яса птиці за 8 місяців було імпортовано 86 тис. тонн, або 6% від споживання!” – каже експерт.

Він додає, що про імпорт свинини треба говорити, адже кілька останніх років Україна експортувала більше, ніж імпортувала цього м'яса, але зараз – навпаки. “Причиною є те, що пропозиція менша за попит. А менша пропозиція – через менше поголів'я. А менше поголів'я – через багато бізнес-факторів. Чума – один з них, але не напряму (мовляв, викосила свиней), а через збільшення ризиків цього бізнесу, що обмежувало інвестиційну активність, а декого й змушувало виходити з бізнесу”, – додає Андрій Панкратов.

Дійсно, за останніми даними Держстату, поголів’я свиней в Україні зменшується. Станом на 1 вересня, поголів’я свиней скоротилося на 4,5% – до 6,5 мільйонів голів. У асоціації “Свинарі України” кажуть, що обмежена пропозиція слугує фактором підтримки цін, а от збільшення імпорту – навпаки. Тож якого здорожчання очікувати на ринку свинини, там поки сказати не готові. Але аналітики заспокоюють – внутрішнє виробництво покриває потребу вітчизняного ринку у свинині більше ніж на 90%, тож чого-чого, а свинини нам не бракуватиме.

Юлія Горбань. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-