Суд арештував акції трьох російських банків за позовом компаній Коломойського

Суд арештував акції трьох російських банків за позовом компаній Коломойського

Укрінформ
Апеляційний суд Києва задовольнив позовну заяву 18 компаній і арештував акції "Промінвестбанку", "Сбербанку" і "ВТБ Банку".

Відповідне рішення суду опубліковане у Єдиному реєстрі судових рішень.

У рішенні суду йдеться, що суд заборонив "Промінвестбанку", "Сбербанку" та "ВТБ Банку" здійснювати ліквідацію чи реорганізацію юрособи, а також здійснювати будь-які дії, направлені на відчуження належного цим банкам на праві власності рухомого та нерухомого майна та відчужувати будь-яким способом все рухоме та нерухоме майно, у т.ч., але не виключно, за договорами купівлі-продажу, міни і дарування.

Ці арешти акцій банків і заборона їм відчужувати нерухоме та рухоме майно були накладені Апеляційним судом м. Києва за клопотанням компаній Ігоря Коломойського і його партнерів як забезпечення їх позову в справі №796/165/2018 про визнання й надання дозволу на виконання рішення Арбітражного суду Гааги (Нідерланди) від 02.05.2018 (в справі ПТС №2015-36) про стягнення сум з Російської Федерації в особі Міністерства юстиції РФ як компенсації за нерухоме майно, експропрійоване (відібране) в згаданих компаній у Криму після його анексії Росією.

Компанії-позивачі своє клопотання про арешт акцій "Промінвестбанку", "Сбербанку" й "ВТБ Банку" обгрунтували тим, що рішенням Арбітражного суду Гааги (Нідерланди) - через порушення Росією угоди між Кабінетом міністрів України та урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27.11.1998 року - на їх користь було присуджено стягнути 139 млн дол з Російської Федерації як компенсацію за їхні об’єкти нерухомості в Криму.

Читайте також: Заставні вагони: Коломойський програв суд Нацбанку

На думку позивачів, на акції "Промінвестбанку", "Сбербанку" та "ВТБ Банку" як майно держави Росія на території України "може бути звернено стягнення на підставі рішення міжнародного суду".

У цьому контексті Апеляційний суд м. Києва дійшов висновку про те, що на території України справді "є майно, яке належить Російській Федерації та на яке може бути звернено стягнення на підставі рішення міжнародного суду".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-