В Україні запрацював механізм

В Україні запрацював механізм "будівельної амністії"

Укрінформ
В Україні набрав чинності наказ Мінрегіону про затвердження Порядку обстеження та прийняття в експлуатацію дачних та приватних будинків, збудованих без дозвільних документів.

Про це йдеться у прес-релізі Мінрегіону, що є у розпорядженні Укрінформу.

"В Україні запрацював механізм будівельної амністії для дачних та приватних будинків, що були збудовані без дозвільних документів. Набрав чинності наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства про затвердження порядку обстеження та прийняття в експлуатацію таких об'єктів. Це означає, що українці вже можуть готувати документи для узаконення своїх самочинних будівництв", - йдеться у прес-релізі.

Будівельна амністія поширюється, зокрема, на такі об'єкти, як індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 квадратних метрів, господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 300 квадратних метрів, збудовані у період із 5 серпня 1992 року по 9 квітня 2015 року. Також норми наказу поширюються на будівлі і споруди сільськогосподарського призначення, збудовані до 12 березня 2011 року.

Головна умова - щоб ці споруди відповідали цільовому призначенню земельної ділянки, будівельним нормам та пройшли технічне обстеження.

Серед переліку необхідних для амністування документів - заява про прийняття об'єкта в експлуатацію (у разі наявності співвласники земельної ділянки/зазначеного об'єкта підписують її також), один примірник заповненої декларації про готовність об'єкта до експлуатації, звіт про проведення технічного обстеження (крім випадків, передбачених пунктом 5 розділу ІІ Порядку, коли виконавець (експерт (інженер) з технічної інвентаризації) проставляє відмітку про проведення технічного обстеження у технічному паспорті ). Також слід надати засвідчені в установленому порядку копію документа на право власності чи користування земельною ділянкою відповідного цільового призначення, на якій розміщено об'єкт, і копію технічного паспорта з відміткою про можливість розміщення та надійної і безпечної експлуатації об'єкта. При цьому, технічні паспорти об'єктів, складені до набрання чинності цим Порядком, подаються за умови проставлення в них відмітки про проведення їх технічного обстеження.

У прес-службі зазначають, що місце розташування об'єкта має бути погоджене місцевим органом містобудування та архітектури.

Читайте також: Гройсман хоче розібратися, хто гальмує нові будівельні норми

Згідно із затвердженим Порядком, технічне обстеження проводиться суб'єктом господарювання, який має у своєму складі відповідних виконавців, що згідно із Законом України "Про архітектурну діяльність" одержали кваліфікаційний сертифікат, або фізичною особою - підприємцем, яка згідно із зазначеним Законом має кваліфікаційний сертифікат.

У міністерстві роз'яснили і порядок амністування нерухомості. Після того, як необхідні документи та заяви подано до органу Держархбудконтролю, їх буде розглянуто упродовж 10 робочих днів та ухвалено рішення щодо прийняття об'єкта в експлуатацію. При цьому штрафні санкції за самовільне будівництво та експлуатацію таких об'єктів до власників/користувачів земельних ділянок не застосовуватимуться.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-