Заставні вагони: Коломойський програв суд Нацбанку

Заставні вагони: Коломойський програв суд Нацбанку

Укрінформ
НБУ і "ПриватБанк" виграли розгляд у судовій справі, в рамках якої "Нікопольський завод феросплавів"(НЗФ) мав намір врятувати свої 64 вагони від примусового стягнення.

Київський апеляційний господарський суд 16 серпня 2018 року задовольнив скарги "ПриватБанку "і НБУ і скасував рішення Господарського суду Києва від 1 грудня 2017 року по справі № 910/16744/17, повідомляє Finclub.

"Відмовити у задоволенні позовних вимог (НЗФ - ред.) в повному обсязі", - цитує видання резолютивну частину судового рішення.

Нікопольський завод феросплавів звертався до суду з позовом про визнання незаконної бездіяльності і зобов'язання здійснити дії.

НЗФ стверджував, що незаконна бездіяльність НБУ виражалася в неприйнятті Нацбанком від "ПриватБанку" виконання зобов'язання (погашення заборгованості) за кредитним договором № 19 від 24.10.08, який уклали відповідачі, і зобов'язанні Приватбанку погасити заборгованість за цим договором, а НБУ - прийняти від банку виконання зобов'язань по її погашенню.

Читайте також: Ситник: Справа Приватбанку - найвищої складності

У рамках договору № 19 "ПриватБанк" 24 жовтня 2008 року отримав рефінансування на 3,41 млрд грн під 15% річних до 23 жовтня 2009 року. У 2010 році договір було переписано: сума боргу знизилася до 3,31 млрд грн, ставка зросла до 17,3%, а термін погашення - до 23 жовтня 2015 року. У 2014 році в договір знову внесли зміни: "ПриватБанк" повинен був повернути 3,4 млрд грн до 23 грудня 2016 року.

НЗФ виступає іпотекодавцем по цьому кредиту рефінансування. У 2015 році підприємство, пов'язане з акціонерами "ПриватБанку", на той момент - Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим, внесло своє майно (64 залізничні вагони) в забезпечення рефінансування. Ставка за кредитами була підвищена до 21,5-29,25%.

У грудні 2016 року держава стала власником "ПриватБанку", який 23 грудня не виконав умови кредитного договору. Тому у банку утворився борг, який на 25 вересня 2017 року склав 2,6 млрд грн по тілу кредита і 56 млн грн - по відсотках.

"ПриватБанк" ще 17 лютого 2017 року електронним листом повідомив НБУ про готовність погасити борг на суму 893,8 млн грн, але регулятор застеріг держфінустанову від проведення подібної операції.

"У відповідь на вказаний лист Національний банк України висловив застереження про зменшення в результаті такого погашення обсягу відповідальності фінансових і майнових поручителів по зобов'язаннях ПАТ "Комерційний банк "ПриватБанк" перед НБУ, що, у свою чергу, може зробити негативний вплив на здатність "ПриватБанку" досягти прийнятих умов реструктуризації корпоративного кредитного портфеля і структури забезпечення по ньому. НБУ вважає неприпустимим зменшення обсягу відповідальності фінансових і майнових поручителів за рахунок наданої "ПриватБанку" державної фінансової підтримки", - зазначено у рішенні суду.

Але вже 21 серпня 2017 року НБУ повідомив "ПриватБанк", що держбанк повинен впродовж 30 днів заплатити борг у 2,6 млрд грн, інакше він оберне стягнення на заставне майно - вагони НЗФ екс-власників "ПриватБанку".

Судді апеляційної інстанції звернули увагу на те, що конкретних дій з погашення боргу "ПриватБанк" не здійснював, а лист НБУ носив рекомендаційний характер і не був обов'язковим до виконання.

Читайте також: Нацбанк подав проти Коломойського нові позови на 10 мільярдів

Суд дійшов висновку, що НБУ не заважав "ПриватБанку" погасити кредит рефінансування, а норма про списання заборгованості банку з його рахунку є правом, а не обов'язком НБУ. Тому відмова "ПриватБанку" погасити борг дала можливість НБУ стягнути заставне майно по цьому кредиту, а не списувати грошові кошти з коррахунку "ПриватБанку".

Як відомо, Кабінет міністрів на засіданні 18 грудня 2016 року на підставі пропозиції НБУ прийняв рішення про входження держави в капітал ПАТ "ПриватБанк". Також було прийнято рішення про додаткову капіталізацію на суму 116,8 млрд грн, яка була здійснена у два етапи, - в грудні 2016 року і лютому 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-