Експерт пояснив низьку ціну українського меду на ринках світу

Експерт пояснив низьку ціну українського меду на ринках світу

Укрінформ
Ціна українського меду є однією з найнижчих у світі попри третє місце серед світових експортерів, та становить лише 1,98 доларів США за кілограм.

Про це Укрінформу повідомили з прес-служби Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FАО).

“Причина в тому, що 99% усього меду експортується в бочках – тобто, без упаковки, без бренду, та фактично без доданої вартості. Середня ціна такого меду в 2017 році на європейському ринку не перевищує 2 долари США за кілограм”, - зазначила національний консультант FАО Анна Бурка. 

За її словами, причина низької ціни в тому, що близько 90% українського меду на експорт – це мед з соняшнику, а без різноманіття сортів важко сподіватися на вищу ціну.

"Такий підхід не дозволяє використати ті сучасні споживацькі тренди, що панують на ринках Європи та можуть принести експортерам додаткову виручку", - зауважила експерт і додала, що європейські споживачі шукають інноваційні продукти з новими цікавими смаками - наприклад, з прянощами, з горіхами та ягодами, травами, гострий мед із перцем, різноманітні види крем-меду. Органічна продукція також є безумовним фаворитом ринку - разом із монофлорними сортами меду.

Вихід на експорт у спеціалізовані магазини та торгові мережі з упакованим товаром, за словами експерта, принесе значно більшу маржу. Європейські ціни на квітковий мед – близько 5,3 євро/кг, на крем-мед – 6,6 євро/кг. Органічний мед коштує набагато дорожче: квітковий – 13,3 євро/кг, а монофлорна акація – вже 14,1 євро/кг.

Читайте також: Торік Україна експортувала до ЄС 71% свого меду - ООН

"Тільки в кооперації, спільними зусиллями можна вийти на рівень, який дозволить збільшити  асортимент, налагодити пакування та ефективний маркетинг продукції", - переконана Анна Бурка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-