Міжнародний бізнес проти приватизації державних лісів в Україні - ЕБА

Міжнародний бізнес проти приватизації державних лісів в Україні - ЕБА

Укрінформ
Європейська Бізнес Асоціація (EBA) виступає за унеможливлення жодних змін до українського законодавства, які сприятимуть явній чи прихованій приватизації державних лісів.

Про це йдеться в прес-релізі Асоціації, який є в розпорядженні Укрінформу.

"Незважаючи на значну увагу суспільства та держави до лісової галузі, існує ціла низка невирішених проблем, що потребують професійного підходу для їх розв’язання", - йдеться у повідомленні.

На думку експертів Комітету деревообробної та меблевої галузі EBA, необхідно, зокрема, переглянути положення проекту Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року, передбачивши, що ліси не можуть бути надані у концесію та оренду, та          унеможлививши подальше включення будь-яких норм, які сприятимуть явній чи прихованій приватизації державних лісів.

Також в Асоціації пропонують із згаданої Стратегії виключити норми про створення єдиного суб'єкта господарювання в галузі лісового господарства та ліквідацію державних лісогосподарських підприємств як юридичних осіб.

Зазначається, що під час розробки нормативно-правового акта щодо запровадження правил реалізації деревини переробникам з дотриманням умов конкуренції та доступу до спільного ресурсу доцільно передбачити норми про постачання державними лісгоспами за щорічними прямими договорами 70% деревини від загального обсягу лісоматеріалів, що були придбані суб’єктом переробки за попередні 12 місяців, та обов’язковості надання державними лісогосподарськими підприємствами інформації про кількість лісових ресурсів, які плануються до заготівлі у наступному році (в розрізі сортаментів та лісгоспів).

Читайте також: Кабмін планує направити 160 мільйонів євро на оновлення дороги «Київ – Чернігів»

EBA виступає за якнайшвидше прийняття проекту Постанови Кабінету міністрів України «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження єдиної державної системи електронного обліку деревини». 

"Це дасть змогу розповсюдити вже наявну систему електронного обліку на лісові угіддя всіх форм власності, що дозволить перекрити канали нелегальних рубок лісу та незаконного обігу деревини", - зазначається у повідомленні.

Ці та інші пропозиції щодо врегулювання ключових для деревообробної галузі проблемних питань Європейська Бізнес Асоціація виклала у зверненні до Прем'єр-міністра України та Міністерства аграрної політики та продовольства України. "Ми спостерігаємо увагу інвесторів до даної галузі і готовність розвивати глибоку переробку лісу в Україні. Однак у разі, якщо робота на ринку не буде належно налагоджена - ці плани опиняться під загрозою", - наголошують у EBA.

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр Володимир Гройсман наприкінці липня заявляв, що контрабанда лісу, обсяг якої сягає 6-8 млрд гривень на рік, буде прослідкована по всьому ланцюгу, а справи по ній будуть передані до Антикорупційного суду, який нині проходить процедуру створення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-