В Україні досі не затверджені 10 місцевих бюджетів — Мінфін

В Україні досі не затверджені 10 місцевих бюджетів — Мінфін

Укрінформ
Наразі в Україні через конфлікти всередині місцевих рад та бойові дії в селах Донеччини не затвердженими залишаються 10 місцевих бюджетів на 2018 рік, із них два — міст обласного значення.

Про це зазначається у відповіді Міністерства фінансів на інформаційний запит Укрінформу.

“На сьогодні через відсутність кворуму на засіданнях місцевих рад та конфлікт інтересів, а також у зв’язку з проведенням бойових дій на територіях сільських рад Донецької області залишаються незатвердженими ще 10 місцевих бюджетів, у тому числі 2 міських - міст обласного значення, 1 об’єднаної територіальної громади, 7 сільських”, - ідеться в повідомленні.

У Мінфіні зауважили, що якщо до початку нового бюджетного періоду не прийнято рішення про місцевий бюджет, виконавчий орган міської ради має право здійснювати витрати місцевого бюджету лише на цілі, визначені у рішенні про міський бюджет на попередній бюджетний період та одночасно передбачені на наступний бюджетний період, схваленому виконавчим органом місцевої ради та поданому на розгляд відповідної місцевої ради. При цьому наголошується, що щомісячні бюджетні асигнування місцевого бюджету сумарно не можуть перевищувати 1/12 обсягу бюджетних призначень у бюджеті попереднього року.

Водночас у міністерстві фінансів відзначили, що наразі місцеві бюджети в Україні мають “значний фінансовий ресурс” на створення сприятливих умов для економічного зростання, але ефективність його використання залежить, у першу чергу, від послідовності дій місцевих органів влади та їх зацікавленості у підвищенні самодостатності територіальних громад.

У цьому зв’язку в Мінфіні переконані, що відсутність затвердженого в установленому порядку міського бюджету на 2018 рік негативно впливає на повноцінне функціонування закладів бюджетної сфери та надання ними послуг споживачам, що, у свою чергу, може викликати незадоволеність громадян діями органів влади щодо управління фінансовими ресурсами.

Читайте також: Шахтарі наполягають на додаткових 2,8 мільярда для фінансування галузі - Волинець

Як повідомляв Укрінформ, одним із міст обласного значення, у якому досі не прийнято бюджет на 2018 рік, є Конотоп Сумської області.

Як наслідок, вимагаючи виплати зарплати, на початку червня оголосили страйк працівники місцевого трамвайного управління. Пізніше до них приєдналися інсулінозалежні пацієнти, які у зв’язку з відсутністю фінансування можуть незабаром залишитися без необхідних ліків.

Через неспокійну ситуацію на 12 липня у Конотопі міський голова анонсував проведення загальноукраїнського мітингу на підтримку “вимог Революції Гідності”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-