Нафтогаз vs Газпром: Київ звернувся у Стокгольм з новим позовом на $11,6 мільярда

Нафтогаз vs Газпром: Київ звернувся у Стокгольм з новим позовом на $11,6 мільярда

Укрінформ
"Нафтогаз України" подав до Стокгольмського арбітражу позов з вимогою переглянути тариф на транзит за контрактом з "Газпромом" з березня 2013 року.

Свої грошові вимоги НАК попередньо оцінює в $11,58 мільярда без урахування відсотків, повідомили у департаменті з корпоративних комунікацій Нафтогазу.

"Сьогодні НАК "Нафтогаз України" подала до Стокгольмського арбітражу позов з вимогою переглянути тариф на транзит за контрактом з ПАТ "Газпром". Контракт на транзит між Нафтогазом та Газпромом дозволяє сторонам вимагати перегляду тарифу, якщо на газовому ринку Європи відбулися істотні зміни, а також коли тариф не відповідає європейському рівню", - ідеться у повідомленні.

Зазначається, що Нафтогаз вимагає перегляду тарифу з березня 2013 року і попередньо оцінює свої грошові вимоги у $11,58 млрд без урахування відсотків.

Читайте також: Арешт активів у Швейцарії: Нафтогаз заявляє про маніпуляції Газпрому

У НАК нагадують, що у своєму рішенні від 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж з процедурних причин відхилив вимогу Нафтогазу щодо перегляду тарифу. Таким чином, вимога Нафтогазу про перегляд тарифу по суті залишилась не вирішеною.

У березні 2018 року Нафтогаз направив Газпрому запит щодо перегляду тарифу та ініціював переговори відповідно до контракту. Підставами для запиту були істотні зміни на газовому ринку Європи, зокрема правил встановлення тарифів на транзит, після підписання контракту в січні 2009 року, а також невідповідність тарифу європейському рівню.

"Газпром зайняв на переговорах неконструктивну позицію, змусивши Нафтогаз звернутися до арбітражу, як передбачено контрактом", - аргументують у НАК своє нинішнє звернення щодо перегляду тарифів на транзит.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-