До аудиту ремонту доріг залучать експертів FIDIC

До аудиту ремонту доріг залучать експертів FIDIC

Укрінформ
Рахункова палата підписала Меморандум про співпрацю з Асоціацією інженерів-консультантів України, яка є єдиним уповноваженим представником FIDIC у нашій країні.

Фахівців Асоціації залучатимуть до проведення аудиту об'єктів інфраструктури, насамперед ремонту доріг, повідомляє управління інформаційної політики Рахункової палати.

"Рахункова палата України зацікавлена у залученні експертів FIDIC (Міжнародної асоціації інженерів-консультантів - ред.), що здійснюють незалежний контроль в сфері будівництва, до аудитів об’єктів інфраструктури. І це стосується, в першу чергу, ремонту доріг. Відповідний Меморандум про співпрацю був підписаний головою Рахункової палати Валерієм Пацканом та президентом Асоціації інженерів-консультантів України Яною Щигуровою. Асоціація інженерів-консультантів України є єдиним уповноваженим представником FIDIC в Україні", - йдеться в повідомленні.

 Зазначається, що експертиза за стандартами та принципами FIDIC має посилювати об’єктивність аудитів щодо ефективності використання бюджетних коштів при будівництві, реконструкції, капітальних та поточних ремонтах об’єктів інфраструктури.

"Рахункова палата під час проведення аудитів використовуватиме незалежний контроль FIDIC, що змусить підрядників не лише здавати об’єкти належної якості, а й зважено витрачати кожну копійку платників податків. Адже значна сума саме їх коштів йде на будівництво чи ремонт інфраструктурних об’єктів", - сказав Пацкан.

Він також зауважив, що це дозволить економити колосальні кошти держбюджету.

Пацкан переконаний, що консультації та експертна оцінка Асоціації будуть важливими і при проведенні зовнішніх фінансових аудитів щодо ефективності витрачання коштів на ремонт доріг загальнодержавного значення. Такі аудити, зазначають у Рахунковій палаті, будуть проведені вже цього року.

"Рахункова палата, як я і говорив на одному з засідань уряду, долучиться до перевірок якості ремонту доріг. І ми побачимо, хто і як використовував кошти на ці цілі. Час вже покласти край ремонтам "на папері". Бо іноді наче проводять за документами капітальний ремонт, а по факту - латають ями. І при цьому списують шалені кошти", - наголосив керівник відомства.

Читайте також: Ремонт "на папері": на Дніпропетровщині затримали керівництво дорожників

Згодом, за його словами, Рахункова палата перевірить також, як витрачаються кошти на ремонт доріг місцевого значення.

Зі свого боку, президент Асоціації інженерів-консультантів України зауважила, що система FIDIC функціонує в 104 країнах світу і вже довела свою ефективність. Вона наголосила, що Асоціація має досвід у проведенні незалежного контролю робіт, що стосуються дорожньої інфраструктури.

"І цей контроль відбувається на всіх етапах - з моменту підготовки проекту і аж до повного завершення робіт та введення об’єкта в експлуатацію", - наголосила Щигурова.

Меморандум про співпрацю Рахункової палати з Асоціацією інженерів-консультантів України передбачає підтримку ініціатив щодо розвитку державного зовнішнього фінансового контролю при реалізації проектів будівництва інфраструктурних об’єктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-