Укртрансгаз vs ОПЗ: Верховний суд прийняв рішення щодо абонплати

Укртрансгаз vs ОПЗ: Верховний суд прийняв рішення щодо абонплати

Укрінформ
Транспортування та розподілення газу у період з 1 по 27 квітня 2017 року має оплачуватися, виходячи з приєднаної потужності споживача, тобто за принципом абонплати.

Таке рішення ухвалив Верховний суд України за результатами судового розгляду справи між ПАТ "Укртрансгаз" та ПАТ "Одеський припортовий завод".

Судове рішення обгрунтовано тим, що з 1 квітня 2017 року по 27 квітня 2017 року діяли рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 28.03.2017, якими запроваджувалася абонплата за газ.

"Внаслідок цієї обставини змінився порядок оплати послуг за транспортування та розподіл природного газу. Після введення в дію цих тарифів у ПАТ "Одеський припортовий завод" відпав обов'язок сплачувати вартість транспортування природного газу позивачу, оскільки перелічені вище постанови містили положення про визначення тарифу на відповідні послуги з урахуванням приєднаної потужності", - прокоментував суд.

Читайте також: Укртрансгаз звернувся до Енергетичного Співтовариства у спорі з НКРЕКП

Таким чином, суд відмовив ПАТ "Укртрансгаз" у стягненні з ОПЗ боргу за транспортування газу на суму 38,148 млн грн. 

Як повідомляв Укрінформ, нацрегулятор 28 березня 2017 року запровадив принципи оплати транспортування та розподілення газу на умовах абонплати - тобто, споживач мав окремо оплачувати ці послуги, виходячи з приєднаної потужності, а також ціну газу як товару. Уже 10 квітня це рішення НКРЕКП було скасовано.

Оплата газу на принципах приєднаної потужності означала б здешевлення послуг з транспортування та розподілення газу для великих промислових споживачів, а також могла б призвести до збільшення фінальної ціни на газ для побутових споживачів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-