Україна втрачає щороку через деградацію земель понад 20 мільярдів - Семерак

Україна втрачає щороку через деградацію земель понад 20 мільярдів - Семерак

Укрінформ
Україна через деградацію грунтів втрачає більше 20 млрд грн щороку.

Про це під час першого засідання Координаційної ради з питань боротьби з деградацією земель та опустелюванням сказав міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, повідомляє Укрінформ.

"Залежно від ступеню деградаційних процесів, збитки тільки від недоотримання с/г продукції обчислюються на більш як 20 млрд грн на рік", - сказав Семерак.

За його словами, 20% земель вважаються забрудненими. Крім того, від вітрової корозії страждають 6 млн гектарів землі, від пилових бурь - близько 20 млн гектарів, ще 10 млн гектарів страждають від водної ерозії.

Як раніше заявляв перший заступник міністра аграрної політики та продовольства, площа деградованих грунтів на території України — близько 15 млн га і цифра лише збільшується. На його переконання, така тенденція буде зберігатись до тієї пори, поки основною формою землекористування залишатиметься оренда.

Читайте також: Частину зони відчуження Уряд планує під промислове використання - Семерак

Науковці відзначають, що найбільше землі постраждали через втрату гумусу та поживних речовин, до виснаження призвело неправильне вирощування рослин, це близько 43%. 39% земель постраждали від переущільнення, а від замулення та утворення кірки — 38% .

Чимала кількість земель отруєна шкідливими речовинами: 11% грунтів насичені радіонуклідами, 9,3% складають грунти забруднені пестицидами, 8% — важкими металами. На півночі України велика кількість земель зараження радіонуклідами — цезієм, стронцієм. Щоб відбувся їхній розпад, необхідно, щоб минуло 300 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-