Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чому світові лідери фармацевтики полюють на український ринок

Чому світові лідери фармацевтики полюють на український ринок

Блоги
Укрінформ
І чому в українців переважає недовіра до вітчизняних лікувальних препаратів? Стереотип «дорожче – означає якісніше»?

Нещодавно на сторінці у Facebook провів опитування: купуючи в аптеці ліки та обираючи між іноземним і значно дешевшим українським аналогом – що ви оберете? Поцікавитесь перед покупкою про ефективність аналогів, чи купите світовий бренд? Звісно, у більшості випадків українці обирали іноземний бренд…

Чому така недовіра до вітчизняних препаратів? Виробництво в ЄС та упаковка, де вказаний іноземний виробник, переконує більшість українців в якості препарату та його ефективності. Проте наскільки така позиція обґрунтована?

В кінці минулого року Уряд в рамках програми розширення експортного потенціалу України та збільшення виробництва лікарських засобів надав компанії Biopharma річний дозвіл на реалізацію за межами України компонентів донорської крові і виготовлених з них препаратів. 

Всім відомо, що переробка крові дозволяє виготовляти важливі препарати, які необхідні під час інтенсивної терапії, при захворюваннях крові та низці онкологічних захворювань – Альбуміну, Біовену та ін. Лише 12 країн у світі мають подібні високотехнологічні потужності для виробництва цих препаратів. І українська Biopharma – серед них. Проте, для наших критиків це не аргумент. У своїх звинуваченнях вони використовують найдраматичніші епітети: «знекровлення країни», «торгівля на крові» – звучить, дійсно, жахливо, особливо, якби це було би правдою.

Насправді ж, ідеться про переробку НАДЛИШКІВ компонентів крові на станціях переливання, які НЕ використовуються для надання медичної допомоги, а їх експорт можливий лише за умови повного забезпечення потреб населення України, у тому числі з формуванням необхідних резервів на випадок надзвичайних ситуацій. Для розміщення такого виробництва в Україні було інвестовано близько 100 млн дол. та побудовано абсолютно новий завод, «з нуля». У 2015 році, перед запуском цього заводу у Білій Церкві, представники таких світових топ-виробників ліків з плазми крові, як «Баксер» та «Кедріон», казали нам: «Що? Українська «Біофарма» буде виробляти фактор згортання крові? Це неможливо. Давайте краще ми вам будемо поставляти готову продукцію по контракту?». Сьогодні ми маємо обладнання світового рівня і конкуруємо з цими компаніям в топ-5 лідерів ринку.

Дивним чином збігаються цілі наших критиків і конкурентів по суті пропозицій. В Україні нам також пропонують передавати вітчизняну плазму на виробництво відомим європейським виробникам, що нібито повинно зекономити бюджетні кошти та гарантувати якість ліків. Але ви впевнені, що для українців ці препарати будуть дешевшими та якіснішими? З української плазми, переробленої за кордоном на аналогічному Biopharma обладнанні, з європейською упаковкою та сплаченим митом – думаєте, так буде дешевше?!

Якщо звернутися до статистики, то тільки за 2017 рік Україна закупила за кордоном ліків на 1,7 млрд дол., а експортувала лише на 192 млн, тобто – майже в 10 разів менше. Досить суттєвий розрив для того, щоб вони боролися за наш ринок. Їм вигідно продавати нам свої ліки, розглядаючи Україну лише як постачальника сировини. Ось чому український ринок для іноземних виробників дуже важливий.

А щодо якості наших препаратів, то сьогодні Biopharma експортує свою продукцію вже до 38 країн світу та співпрацює по гуманітарних програмах з ООН. Буквально кілька днів тому ми знову виграли державний тендер на поставку препарату «Біовен Моно» в Республіку Білорусь. Цей препарат відповідає вимогам Європейської фармакопеї, і для використання в дитячій практиці буде поставлятися щоквартально протягом 2018-го року.

Взагалі, коли читаєш подібні звинувачення наших критиків, здається, що простіше розібрати завод, розпродати німецьке та італійське обладнання, звільнити півтисячі співробітників, перевезти родину жити за кордон, а тут вирощувати рапс або здати землю в оренду китайцям… 

Як пафосно не звучало б, але головна мета Biopharma і всього колективу – допомагати вдома. Тому що це так чи інакше стосується наших друзів, знайомих, сусідів. Ось і виходить, що український ринок для нас пріоритетний. Був, є і буде! Але за обсягами продажу, на жаль, не основний.

Подібна ситуація не лише з препаратами крові в Україні. Нещодавно дефіцит вакцин проти кору, поліомієліту тощо викликав справжню паніку. По суті, у нас є фармгалузь, яка може забезпечити потреби країни майже по всіх позиціях, є вітчизняні ліки, які відповідають європейським стандартам якості. Тільки немає довіри у наших покупців, яких веде відпрацьований стереотип: дорожче – означає якісніше. То, можливо, нам теж варто підвищити ціну на наші препарати?

Костянтин Єфименко, президент компанії Biopharma 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-