В Уряді визначились, хто контролюватиме нову систему управління відходами

В Уряді визначились, хто контролюватиме нову систему управління відходами

Укрінформ
Кабінет міністрів України ухвалив рішення створити Координаційну раду з питань реалізації Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року.

Про це повідомляє Урядовий портал. 

"Новостворена Координаційна рада допомагатиме узгоджувати дії центральних і місцевих органів влади у процесі формування та реалізації нової системи управління відходами в Україні», - пояснив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, який контролюватиме діяльність міністерств та відомств щодо розроблення та прийняття нового законодавства та допомагатиме виконавчій владі на місцях переходити до нової моделі поводження з відходами.

Він також нагадав, що уряд торік ухвалив Національну стратегію управління відходами і зараз триває розробка національного плану її виконання.

«За 25 років відсутності чіткої державної політики та системи управління відходами Україна майже захлинулася у смітті й не лише побутовому. Набагато складнішими є проблеми з іншими групами відходів, наприклад, промисловими чи небезпечними. Йдеться про негативні наслідки як для довкілля, так і здоров’я громадян",- сказав міністр.

Він зазначив, що рішення про створення Координаційної ради також погоджено із іншими 17-ма профільними міністерствами та відомствами, представники яких увійшли до її складу. Загалом до Координаційної ради входить 50 осіб. Серед них керівники центральних та місцевих органів виконавчої влади, народні депутати України, науковці, представники асоціації міст України.

Читайте також: Україна вже підготувала стратегію з розвитку "зеленої" енергетики - Семерак

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці минулого року Кабінет міністрів України схвалив Національну стратегію поводження з відходами до 2030 року, яка передбачає значне скорочення обсягу захоронення відходів і збільшення рівня їх переробки, а також запровадження роздільного збирання побутових відходів. Зокрема, передбачається зниження рівня захоронення побутових відходів з 95% до 30% і мінімізація загального обсягу відходів, які підлягають захороненню, з 50% до 35%. Також передбачається створення для промислових відходів фондів, операторами яких стануть облдержадміністрації, а наповнювачами - підприємства, які не мають екологічно безпечних технологій утилізації. При поводженні з побутовими відходами пропонується впровадження роздільного збирання, визначення оптимальних районів для розміщення регіональних сміттєперевантажувальних станцій, сортувальних ліній, сміттєпереробних заводів і полігонів. Це вимагає будівництва такої мережі за гроші місцевого самоврядування.

Також органи місцевого самоврядування повинні організувати пункти прийому відходів, які придатні для повторного використання, наприклад, меблів, побутової техніки, одягу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-