Оновлену Стратегію розвитку морських портів презентували мерам міст

Оновлену Стратегію розвитку морських портів презентували мерам міст

Укрінформ
Адміністрація морських портів України (АМПУ) представила проект оновленої Стратегії розвитку морських портів на період до 2038 року керівникам міст, в яких розміщені морські порти. 

Про це повідомляється на сайті АМПУ.

"Обговорення актуалізованої Стратегії відбулося в ході спільної наради Асоціації міст України та Міністерства інфраструктури. На зустрічі були присутні мери і керівники портів з міст Білгород-Дністровський, Маріуполь, Вилкове, Южне, Ізмаїл, Одеса, Рені, Скадовськ, Херсон, Чорноморськ та Миколаїв", - зазначили в АМПУ.

Головним предметом обговорення стало питання наповнення місцевих бюджетів за рахунок портових зборів для фінансування проектів розвитку припортової інфраструктури (будівництво та ремонт доріг, мостів, накопичувальних майданчиків для автотранспорту та ін.).

АМПУ запропонувала модель фінансування інфраструктурних проектів за рахунок відрахування частини портових зборів до місцевих бюджетів. Запропоновано створити спеціальний фонд, джерелом фінансування якого буде відрахування дивідендів. Такий механізм дозволить направляти субвенції з державного бюджету до місцевих на розвиток об'єктів припортової інфраструктури. Визначення переліку об'єктів припортової інфраструктури, які потребують будівництва, реконструкції, ремонту буде проводити Міжвідомча комісія з питань розвитку припортової інфраструктури в порядку, встановленому Кабміном.

«Зміна геополітичної ситуації, переорієнтація вантажопотоків, недостатні пропускні можливості наземної інфраструктури, а також завершення короткострокового періоду (до 2018 року) функціонування морських портів стали передумовами для перегляду Стратегії розвитку портів під існуючі реалії. На сьогодні АМПУ фіналізує проект оновленої Стратегії розвитку морських портів до 2038 року. Нами проведені численні зустрічі зі стивідорами і компаніями, що ведуть свою діяльність в кожному з 13 портів щодо перспективних шляхів розвитку, які повинні бути позначені в Стратегії», - сказав керівник АМПУ Райвіс Вецкаганс на відкритті наради.

Читайте також: АМПУ планує цьогоріч днопоглиблення в усіх портах

Учасники зустрічі також обговорили необхідність побудови більш ефективної взаємодії між морськими портами і органами місцевого самоврядування. Представники міської влади підтримали пропозицію АМПУ щодо включення мерів портових міст до складу Рад портів, а також висловили готовність введення начальників портів до виконкомів. На сьогоднішній день у Верховній Раді України зареєстрований проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку морегосподарського комплексу, який серед іншого передбачає розширення складу Ради порту і включення в нього керівника обласної чи районної адміністрації.

«Реформування галузі можливо шляхом змін в законодавстві. Але необхідно починати зі стратегічного бачення. У АМПУ на сьогоднішній день є рішення тих проблемних питань, які були озвучені в ході наради. Ці рішення викладені в проекті нової Стратегії розвитку портів. Прошу мерів міст проаналізувати її і визначитися з пріоритетними напрямками, щоб фінальний документ став дорожньою картою для нашої подальшої спільної роботи і комплексного розвитку портових регіонів, - підкреслив керівник АМПУ.

Крім того, начальники адміністрацій морських портів - філій АМПУ представили плани розвитку на коротко- і середньострокову перспективу в розрізі кожного порту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-