Експерти заспокоюють шанувальників гречки - підстав для її здорожчання немає

Експерти заспокоюють шанувальників гречки - підстав для її здорожчання немає

Укрінформ
Гречана крупа на сьогодні є одним із небагатьох видів продовольчих товарів, ринкові ціни на які мають порівняно тривалу понижувальну тенденцію.

Про це йдеться в коментарі завідувача відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Ольги Боднар, який є у розпорядженні Укрінформу.

За словами Боднар, понижувальна тенденція розпочалася ще з червня 2016 року і зберігається досі. Протягом минулого року у роздрібній мережі гречана крупа подешевшала на 25% – з 30,5 грн у січні до 22,95 грн за 1 кг у грудні 2017 року. Станом на січень 2018 року середня по Україні роздрібна ціна на гречку продовжувала знижуватись і складала 22,53 грн за 1 кг.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, аналогічні тенденції спостерігаються по всьому ціновому ланцюгу.

Оптово-відпускні ціни на гречану крупу протягом 2017 року знизилися на третину (33%), а середня ціна на неї станом на січень 2018 року становила 18,62 грн за 1 кг.

Найбільше зниження спостерігається в первинній ланці цінового ланцюга – у ціновій динаміці закупівельних цін на зерно гречки. Рівень цих цін протягом 2017 року  знизився на 45%. Станом на січень 2018 року закупівельні ціни на гречку складали в середньому 9,52 грн за 1 кг.

Читайте також: Україна введе антидемпінгові мита на міндобрива з Росії

Слід пам’ятати, що цінова ситуація на ринку гречки об’єктивно залежить від пропозиції, яка формується за рахунок внутрішнього виробництва та імпортних закупівель, зауважила Боднар.

В Україні зростання валового збору гречки спостерігається впродовж останніх трьох років. Сприятлива кон’юнктура на ринку гречаної крупи спонукала сільгосптоваровиробників – переважно фермерські та малі господарства – збільшити площі посіву під гречкою. У 2017 році зібрана площа під культурою у всіх категоріях господарств збільшилася проти 2015 року на 36%, а порівняно з 2016 роком – на 12%. Відповідно валовий збір гречки збільшився торік до 193 тис. т, перевищивши показники 2015 року більш, ніж у 1,5 раза.

Такий обсяг виробництва вітчизняної гречки здатний практично повністю задовольнити внутрішній попит, який складає 170-180 тис. т на рік, зазначила експерт.

На її думку, суттєву роль при формуванні пропозиції та цінової ситуації на ринку гречаної крупи у 2017 році зіграв і імпорт гречки. Його обсяги торік складали 15,9 тис. т, що перевищує показники 2016 року у 3,4 раза. За даними Державної митної служби України, протягом цього періоду 80% гречки завозилося з Російської Федерації. У січні 2018 року левова частка цієї продукції – 72% – імпортувалася з Казахстану. Звідти за місяць було завезено 742 т гречки.

Слід також брати до уваги фактор різниці цін. Вартість 1 т імпорту гречки у середньому за 2017 рік становила 301 дол. США, тобто 8006 грн/т. Закупівельна ж ціна вітчизняної гречки на внутрішньому ринку складала торік в середньому близько 13-14 грн за 1 кг. Таким чином, імпортна продукція складає серйозну конкуренцію вітчизняним товаровиробникам та формує цінову кон’юнктуру внутрішнього ринку, зазначила експерт.

Нарощення обсягів виробництва гречки призвело до збільшення пропозиції на внутрішньому ринку, а це у сукупності із задоволенням внутрішнього попиту за рахунок імпортних поставок зумовило зниження внутрішніх цін на гречану крупу. За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, підстав для подорожчання гречки у 2018 році немає, підсумувала Ольга Боднар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-