Зона відчуження може стати центром «зеленої» економіки України - Семерак

Зона відчуження може стати центром «зеленої» економіки України - Семерак

Укрінформ
Створення у зоні відчуження потужного парку з виробництва відновлюваних джерел енергії стане кардинальним кроком у її реінтеграції.

Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак під час круглого столу щодо впровадження конкурентних інструментів закупівлі «зеленої» енергії в Україні, організованого парламентським Комітетом ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, повідомляє Урядовий портал. 

«Два роки тому ми розпочали процес реінтеграції зони відчуження. Це стало початком унікальної спецоперації з перетворення закритої донедавна території зони відчуження на найінноваційніший технологічно-науковий майданчик у світі. Таке рішення не наважувалися прийняти майже три десятки років, проте сьогодні зона відчуження має всі шанси стати перспективним елементом майбутнього «зеленої» економіки України», - сказав Семерак.

За його словами, така територія не має бути баластом для державного бюджету і мусить ефективно використовуватися для розвитку економіки України. Торік уряд зробив декілька суттєвих кроків, які спростили процедуру для ведення господарської діяльності на цій території.

Семерак переконаний, що зона відчуження має високий рівень інвестиційної привабливості, про що свідчить велика активність при подачі заявок на розміщення об’єктів відновлюваної енергетики на її території. На цей час надійшло понад 60 заявок на відведення земельної ділянки з метою реалізації проекту від іноземних та вітчизняних інвесторів з Данії, США, Китаю, Німеччини, Франції, України та Білорусі.

"Приємно, що уряд і парламент мають спільне бачення перетворення зони відчуження на «потужний завод» з виробництва відновлюваних джерел енергії в Україні. А майбутнє країни вбачають у низьковуглецевому розвитку», - сказав міністр.

Читайте також: Тепер забудовник повинен провести оцінку впливу на довкілля - Семерак

Семерак також повідомив, що 19 березня Мінприроди спільно з Державним агентством з управління зоною відчуження презентуватиме результати розрахунків запланованого фінансування техніко-економічного обгрунтування для будівництва сонячного парку у зоні відчуження, які були зроблені компанією Tractebel Engineering - світовим лідером у галузі відновлювальної енергетики - коштом французького уряду. Це дослідження, в якому враховано особливості території, рівень радіоактивного забруднення території, на якій заплановано розміщення об’єктів сонячної енергетики, правила радіаційної безпеки під час проведення робіт, а також ряд інших важливих показників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-