Рада ухвалила пропозиції Президента щодо стабілізації на

Рада ухвалила пропозиції Президента щодо стабілізації на "Чорноморнафтогазі"

Укрінформ
Рада ухвалила пропозиції Президента до Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо стабілізації діяльності державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" у зв'язку з тимчасовою окупацією території України".

За ухвалення відповідного законопроекту 5370 проголосували 230 депутатів при мінімально необхідній кількості 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Прийнятий закон не може бути підписаний Президентом, виходячи з такого: законом, що надійшов на підпис, пропонується продовжити строк дії спеціальних дозволів на користування надрами, наданих "Чорноморнафтогазу" на ділянки, розташовані на тимчасово окупованій території на період тимчасової окупації України.  При цьому зазначене продовження строку дії дозволів здійснюватиметься з урахуванням особливостей, встановлених законодавством, тобто зокрема й підзаконними актами. Однак згідно зі статтею 4 "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", строк дії документа дозвільного характеру або необмеженість строку його дії встановлюється виключно законами, які регулюють відповідні відносини. Вказані положення закону, що надійшов на підпис, не узгоджуються із зазначеним законом і не відповідають принципу юридичної визначеності для складових конституційного принципу верховенства права,"- пояснила представник Президента України у Верховній Раді, народний депутат Ірина Луценко. 

Крім того, законом, що надійшов на підпис, пропонується до 1 січня 2019 року зупинити виконавчі провадження і заходи примусового виконання судових рішень щодо "Чорноморнафтогазу".

"Дана пропозиція суперечить нормам Конституції України, якими закріплена обов'язковість судового рішення та його виконання. По-друге, це може призвести до збитків державного бюджету та посилити проблему неналежного виконання судових рішень в Україні. Тому Глава держави пропонує пункт шостий розділу першого закону виключити", - додала Луценко.

Читайте також: Податок на виведений капітал: Шимків каже, що спершу треба переконати МВФ

Зі свого боку, перший заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський уточнив, що мова йде про "державні активи, які вкрадені та анексовані, тому що компанія "Чорноморнафтогаз" є однією з тих, які сплачували найбільші суми податків до державного бюджету".

При цьому, за його словами, наразі, після анексії Криму, щорічні збитки становлять більше 16 млрд грн.

Як повідомлялося,  закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стабілізації діяльності державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" у зв'язку з тимчасовою окупацією території України" було прийнято в парламенті 18 травня 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-