Поставки американського вугілля покращили відносини США з Україною – ЗМІ

Поставки американського вугілля покращили відносини США з Україною – ЗМІ

Укрінформ
Угода щодо постачання американського антрациту в Україну стала взаємовигідною як для України, так і для президента Трампа, який обіцяв підняти вугільну промисловість США.

Про це йдеться в розгорнутій публікації інформагентства Reuters, оприлюдненій у понеділок.

"Кампанія Трампа, спрямована на покращення відносин з Кремлем, занепокоїла прозахідне керівництво в Україні, яке втратило Крим на користь Росії в 2014 році і продовжувало боротьбу з про-московськими сепаратистами. Проте справи пішли краще, коли президент Петро Порошенко відвідав Білий дім 20 червня минулого року", - йдеться в публікації.

Читайте також: США ввели санкції проти польської фірми за торгівлю вугіллям з Донбасу - ЗМІ

При цьому наводяться слова джерела в українському уряді, яке зазначило, що "зустріч (президента Порошенка – ред.) з Трампом стала поворотним пунктом, важливим етапом".

Йдеться, передусім, про досягнуту домовленість щодо поставок американського вугілля до України. Комунальні підприємства в США здебільшого переходять з вугілля на газ, та альтернативні джерела енергії. Через це американські гірничодобувні кампанії спрямовують свої експортні потоки до Азії й шукають нових покупців у Східній Європі, які прагнуть диверсифікувати енергоджерела.

"Україна вже сказала нам, що потребує наразі мільйони й мільйони тонн, - заявив Трамп у своїй промові через дев'ять днів після зустрічі з Порошенком. - Ми хочемо продати їм це (вугілля – ред.), а також усім, хто цього потребує в усьому світі".

Читайте також: Україна за грудень збільшила запаси кам'яного вугілля на 22% - Держстат

Угода з Києвом була укладена наступного місяця, після чого міністр торгівлі США Вілбур Росс заявив, що домовленість посприяла виконанню виборчих обіцянок Дональда Трампа пожвавити вугільну промисловість у США. Крім того, зауважив американський міністр, угода з Україною "посилила ключового стратегічного партнера на тлі регіональних утисків, які прагнуть підірвати інтереси США", пославшись таким чином на спроби РФ обмежувати газопостачання своїм західним сусідам.

При цьому агентство нагадало, що після укладення угоди про поставки антрациту, адміністрація США заявила, що розглядає можливість постачання оборонної зброї в Україну для протистояння російським бойовикам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-