Борг підприємств перед Укртрансгазом торік збільшився на 8,5%

Борг підприємств перед Укртрансгазом торік збільшився на 8,5%

Укрінформ
Станом на кінець 2017 року сумарна заборгованість підприємств перед Укртрансгазом за послуги з транспортування газу збільшилась на 184,3 млн грн (порівняно з аналогічним періодом 2016 року).

Про це повідомляє прес-слуба компанії. 

"У 2017 році заборгованість підприємств-боржників перед ПАТ «Укртрансгаз» за послуги з транспортування природного газу збільшилася на 184,3 млн грн (8,5%) та складає 2,34 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що близько 117 підприємств, які отримали послуги з транспортування природного газу, 45 підприємств мають заборгованість більш як 1 млн грн. Найбільша сумарна заборгованість накопичена ПАТ Київенерго – 345 млн грн, КП Харківські Тепломережі – 130 млн грн,  ПАТ Криворізька Теплоцентраль – 69 млн грн, КПТМ Криворіжтепломережа – 39 млн грн, а також Концерн «МТМ» - 28 млн грн та ПРАТ Харківська ТЕЦ-5 – 23 млн грн. Загальна заборгованість цих шістьох підприємств становить 77% від сумарної заборгованості.

Сумарна заборгованість перед Укртрансгазом з боку регіональних газопостачальних підприємств за послуги транспортування газу для потреб населення складає близько 687 млн грн. У порівнянні з минулим періодом заборгованість по цій категорії збільшилась на 60 млн грн (9,6%).

З регіональних газопостачальних підприємств найбільшу заборгованість мають ТОВ Дніпропетровськгаз Збут – 117 млн грн, ПАТ Донецькоблгаз – 106 млн грн, ТОВ Одеса-Постачання - 79 млн грн, ТОВ Черкаси Збут – 54 млн грн, ТОВ Запоріжгаз Збут – 29 млн грн, ТОВ Київоблгаз Збут – 29 млн грн, ДП Київенерджи – 28 млн грн.

Сумарна заборгованість з транспортування природного газу магістральними трубопроводами для задоволення потреб установ і організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів, перед Укртрансгазом становить 14,6 млн грн, що на 3,9 млн грн (37%) більше, ніж за минулий період.

У 2017 році заборгованість за транспортування газу для промислових споживачів, що приєднані до розподільних мереж, збільшилась на 44 млн грн (30%) та становить близько 151 млн грн. 

Переважна більшість таких промислових споживачів сплачують послуги транспортування природнього газу через регіональні газопостачальні або газорозподільні компанії. Серед регіональних газопостачальних підприємств найбільшу сумарну заборгованість мають ПАТ Луганськгаз – 31 млн грн, ПАТ Донецькоблгаз – 23 млн грн, ПАТ Черкасигаз – 18,8 млн грн, ПАТ Донецькміськгаз – 13 млн грн, ДП Київгазенерджи – 10,9 млн грн, ТОВ Одесагаз-Постачання – 5,7 млн грн.

Найбільша сумарна заборгованість серед прямих промислових споживачів України накопичено у ПАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) – 39,3 млн грн.

"Важливим є те, що вартість транспортування газу закладено в тарифах на газ та тепло, які сплачують кінцеві споживачі в адресу своїх регіональних газопостачальних підприємств та підприємств ТКЕ. Однак вчасно розраховуватися з Укртрансгазом вони не поспішають, системно накопичуючи борги та займаючи сумнівні позиції лідерів-неплатників національного ринку газу", - наголосили при цьому в "Укртрансгазі".

Читайте також: Нафтогаз торік здійснив через ProZorro майже 10 тисяч тендерів на 119 мільярдів

Також, зазначається, що на сьогодні частина заборгованостей погашається у робочому порядку, відповідно до укладених з клієнтами договорів. У випадках систематичних неплатежів Укртрансгаз проводить дії щодо стягнення заборгованості згідно з чинним законодавством. По всіх випадках невиконання обов’язків щодо платежів ведеться претензійно-позивна робота. Так, тільки у 2017 році порушено 49 судових справ по стягненню заборгованості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-