Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Подарунки «з-під ялинки» від кропивницьких комунальників

Подарунки «з-під ялинки» від кропивницьких комунальників

Блоги
Укрінформ
Доки існуватиме можливість неконкурентних закупівель, доти нею зловживатимуть. Допорогові закупівлі варто скасувати

Як символічний підсумок початку року, вважаємо за доцільне ще раз згадати грудень року попереднього – традиційну гарячу пору для витрачання грошей. Коли кожне управління, кожен окремий розпорядник бюджетних коштів намагаються витратити якомога більше, щоб наступного року отримати ще і ще…

Погодьтеся, трохи дивним виглядає, коли управління житлово-комунального господарства Кропивницької міської ради витрачає шалені гроші на ремонт дорожнього покриття. І робить це не влітку, а в холодному та сирому грудні.

Взагалі, це вже стало доброю традицією всіх розпорядників бюджетних коштів – витрачати найбільші суми коштів саме в останній місяць року. Це стосується не лише управління ЖКГ, але лише воно витрачає настільки вражаюче великі гроші.

В 2017 році у грудні управління ЖКГ витратило на оплату ремонту доріг понад 21,5 мільйона гривень. З них на капітальний ремонт пішло більше 13 мільйонів, а на ремонт внутрішньо-дворових доріг – майже 8,5 мільйона.

Можна було б подумати, що всі ці гроші – оплата за договори, підписані набагато раніше і за роботи, які давно виконані. Але ж ні! З 39 договорів, по яких здійснювалась оплата в грудні 2017 року, 60% були укладені в жовтні-листопаді цього року,  а 10% і взагалі в самому грудні. Зустрічаються навіть транзакції, які проводились у наступний день після підписання угоди.

Всі угоди за грудень місяць були розподілені між 10 підприємствами. Розподіл звісно ж далеко не рівномірний, і підрядники особливо не змінюються. Але про все по порядку.

Найбільшу суму отримало МП «Тарон» – 7 072 142 грн, власником та кінцевим бенефіціаром якого є Мхитарян Марат Грачкович. Підприємство фігурує в кримінальній справі з ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України (Привласнення чи розтрата чужого майна). 

Трохи менше, а саме 6 965 332 грн, отримала фірма ТОВ «ПФ», керівником значиться Жилка Олександр. Проте засновником та кінцевим бенефіціаром є, знову ж таки, вже згадуваний нами вище Марат Мхитарян.

Третю за величиною суму, значно меншу за дві попередні – 2 313 949 грн, отримало ПП «СітіБудПлюс». Власником підприємства є Ходикін Олександр Георгійович. Станом на останній місяць 2017 року фірма мала податковий борг і фігурувала в кримінальній справі з правовою кваліфікацією – ч.3 ст.191 КК України за фактом привласнення та розтрати державних коштів, виділених з міського бюджету для проведення ряду будівельно-ремонтних робіт об'єктів соціальної інфраструктури.

Майже 2 мільйони гривень, а точніше 1 998 325 грн, отримало ПП «МАМ Сервіс». Керівник підприємства Ткаченко Валентина Іванівна, проте кінцевим бенефіціаром є все той же Мхитарян Марат Грачкович. Це підприємство також є фігурантом кримінальних справ. Так у травні 2015-го року суд визнав недійсним договір з «МАМ-Сервіс» на реконструкцію вулиці Воровського в Новоукраїнці Кіровоградської області, так як фірма подала на тендер недостовірну інформацію.

1 251 684 гривень отримало ПП «РемдорстройСервіс». Власником і кінцевим бенефіціаром є Терещенко Людмила Вікторівна.

Підприємство, яке отримало менше мільйона і йде на 6-му місці, – ТОВ «АльфаБудМаркет», бенефіціаром є Ходикіна Катерина Василівна. В 2016 році за неподання декларацій підприємству було анульовано реєстрацію платника ПДВ.

Трохи більше ніж півмільйона отримало ТОВ «Діск Сервіс», бенефіціаром якого є Гайдук Микола Миколайович. 416 543 грн на ремонт дорожнього покриття отримало Центр «ПП «Енерго», засновником якого є ПП «Енерго» на чолі з Аллою Анатоліївною Побережець. Найменші суми отримали Укрдіпродор та АГ «капітал Груп», власником якого є Алавердян Арутюн, а бенефіціаром – його син.

Зі всіх зазначених платежів, за конкурсною процедурою пройшли лише три: 4 734 049, 1 988 143 (договори з ТОВ ПФ) і 1 251 684 (отримало ПП Ремдорстрой сервіс). Всі інші кошти були виділені як допорогові закупівлі – без конкуренції.

Що ж ми можемо сказати, проаналізувавши витрати на ремонт доріг у Кропивницькому у грудні 2017 року і порівнявши наші висновки з груднем 2016 року? А те, що начальник управління ЖКГ не вчиться на помилках свого попередника, звільненого за ті ж самі угоди... Всі ті ж самі фігуранти журналістських розслідувань продовжують отримувати підряди, у 90% уникаючи процедури відкритих закупівель.

Така ситуація характерна для всіх українських міст. Доки існуватиме можливість неконкурентних закупівель, доти нею зловживатимуть. Допорогові закупівлі слід скасувати.

Олена Сінченко, Дмитро Сінченко, ГО «Асоціація політичних наук»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-