Аудит підтвердив схеми Коломойського-Боголюбова: збитки ПриватБанку - $5,5 мільярда

Аудит підтвердив схеми Коломойського-Боголюбова: збитки ПриватБанку - $5,5 мільярда

Укрінформ
Компанія Kroll підтвердила, що до націоналізації "ПриватБанк" був об'єктом масштабних та скоординованих шахрайських дій, що призвело до завдання збитків щонайменше на $5,5 млрд.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Результати незалежного розслідування компанії Kroll підтвердили, що ПАТ "ПриватБанк" було об'єктом масштабних та скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом десяти років до націоналізації, що призвело до завдання банку збитків щонайменше в розмірі 5,5 млрд дол. США", - йдеться у повідомленні.

Ключові висновки розслідування свідчать про те, що існують чіткі ознаки того, що кредитні кошти були використані для придбання активів та фінансування бізнесу в Україні та за кордоном на користь екс-акціонерів та груп афілійованих з ними осіб. Також, механізми, які використовувалися для маскування джерел та реального призначення кредитів, мають характерні риси скоординованої схеми відмивання грошових коштів.

Обсяг операцій та швидкість їх проведення (упродовж кількох хвилин між операціями), відсутність обрунтованого економічного зв'язку між особою, що погашає кредит, та початковим позичальником, а також широке використання офшорних компаній спеціального призначення (SPV), свідчать про спроби приховати справжнє призначення коштів від регуляторів та інших стейкхолдерів.

Окрім цього, центральним елементом організованої махінації з кредитним портфелем та виведенням коштів була тіньова банківська структура всередині ПАТ "ПриватБанк". Ця секретна структура забезпечувала проведення платежів та сприяла руху коштів за сотнями кредитних договорів на мільярди доларів США в інтересах осіб, пов'язаних з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб.

Читайте також: Англійський суд видав наказ про арешт активів Коломойського і Боголюбова

До цієї тіньової банківської структури були залучені сотні працівників ПАТ "ПриватБанк". Тіньова банківська структура управляла корпоративним кредитним портфелем пов'язаних осіб. Під її контролем надавалися нові кредити, які зазвичай використовувались для погашення основної суми та відсотків за існуючими кредитами пов'язаних осіб (циклічне перекредитування). Вона забезпечувала здійснення транзакцій з метою приховати джерело та справжнє призначення кредитних коштів, створюючи видимість звичайного клієнтоорієнтованого банку.

Банк залучав кошти українських та закордонних вкладників для підтримки схеми циклічногоперекредитування. Для того, щоб якомога довше приховувати значний ризик, який виник при кредитуванні пов'язаних осіб, "ПриватБанк" неодноразово надавав неправдиву інформацію щодо свого фінансового стану, що могло бути досягнуто через систематичну фальсифікацію фінансової звітності колишнім менеджментом банку.

До націоналізації у грудні 2016 року понад 95% корпоративного кредитного портфеля було надано сторонам, пов'язаним з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. Наприкінці 2016 року 75% кредитного портфеля було консолідовано у кредити 36 позичальникам, пов'язаним з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. Більшість із них не погашаються та є простроченими, що призвело до збитків банку щонайменше в $5,5 млрд.

Результати розслідування Kroll підтвердили попередні висновки Національного банку. НБУ висловлює готовність ознайомити правоохоронні органи з результатами розслідування.

Компанія Kroll заснована у 1972 році, штаб-квартира розташована у Нью-Йорку. З часу фінансової кризи 2007 року та посилення глобального регуляторного середовища центральні банки, уряди та фінансові установи все частіше користуються послугами компанії Kroll, щоб розслідувати випадки шахрайства, хабарництва та корупції, а також посилити процедури комплаєнсу.

Читайте також: Коломойському пропонують пожити на 5 тис. фунтів на тиждень

Розслідування Kroll відповідає зобов'язанням України перед МВФ, передбачених у Меморандумі, "проведення економічного розслідування операцій ПАТ "ПриватБанк" для визначення, чи мали місце правопорушення або погана банківська практика у період до його націоналізації".

Як повідомлялося, у грудні-2017 Солом'янський райсуд Києва за позовом Ігоря Коломойського заборонив компаніям, які вели розслідування виведення коштів з ПриватБанку перед націоналізацією, здійснювати будь-яку діяльність, що стосується розслідування можливих шахрайських схем у фінустанові. 3 січня той же суд розблокував проведення розслідування, у відповідь на що Коломойський подав апеляцію. Наступного дня будо прийнято рішення про заборону юристам ПриватБанку судитися з Коломойским в українських та закордонних судах.

15 січня стало відомо, що цю забезпечувальну міру скасували.

Читайте також: ПриватБанк вимагає 1,84 мільярда від Дніпроавіа - ЗМІ

Нагадаємо також, що 19 грудня 2017 року Високий суд Англії видав наказ про всесвітній арешт активів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також шести компаній, які, ймовірно, їм належать на суму понад 2,5 мільярда доларів. Суд ухвалив рішення за позовом "ПриватБанку" проти своїх колишніх власників і керівників.

"ПриватБанк" перейшов у державну власність 21 грудня 2016 року. Геннадій Боголюбов вимагав в уряду України компенсувати йому втрату частки в "Приваті", а Ігор Коломойський у суді оскаржив визнання банку неплатоспроможним і саму націоналізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-