Україна готова до переговорів про ЗВТ з Албанією – Климпуш-Цинцадзе

Україна готова до переговорів про ЗВТ з Албанією – Климпуш-Цинцадзе

Укрінформ
Україна готова до інтенсифікації відносин, поглиблення політичного діалогу та обговорення питання вільної торгівлі з Албанією. 

Про це заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час зустрічі з Державним міністром Албанії у справах діаспори Панделі Майко, повідомляє Урядовий портал

"Українська сторона готова аналізувати можливості для укладення Угоди про вільну торгівлю в рамках двосторонньої Міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва. Проект положення про таку комісію в листопаді минулого року албанська сторона передала Україні для подальшого опрацювання. Міжурядова комісія з питань торговельно-економічного співробітництва, робота над створенням якої триває, має стати гарною основою для початку переговорів про створення зони вільної торгівлі між Україною та Албанією», – сказала Климпуш-Цинцадзе.

Віце-прем’єр-міністр також повідомила, що Україна готова поновити роботу Почесного консульства Україні в Тірані. Вона зазначила, що виведення політичних відносин на новий рівень є спільним інтересом обох держав, адже економічна співпраця має значний потенціал до зростання.

Панделі Майко, у свою чергу, наголосив,  що інтенсифікація двосторонньої співпраці на сьогодні є надзвичайно актуальною, позаяк обопільний товарообіг зростає, дедалі більше українців відкривають Албанію як туристичний напрямок. Держміністр також підкреслив, що Албанія є однією з тих балканських країн, які беззаперечно підтримують Україну в протидії російській агресії. 

Окрім того, він нагадав, що албанська сторона залишається зацікавленою в обміні візитами з Україною на високому та найвищому рівнях. Зокрема, 22-23 лютого очікується візит міністра закордонних справ Албанії до України.

Читайте також: Антикорупційний суд є пріоритетом для депутатів - Климпуш-Цинцаде

За даними Державної служби статистики України, у січні-жовтні 2017 р. обсяг українсько-албанського товарообігу становив близько 21,8 млн дол. США. Зокрема, експорт становив 16,5 млн дол. США, а імпорт склав 5,3 млн дол. США. Позитивне для України сальдо становить близько 11,1 млн дол. США. Основу експортних поставок з України в Албанію становлять  чорні метали, добрива, жири та олії, цукор і кондитерські вироби.

Албанська діаспора в Україні нараховує близько 3,5 тисячі осіб.

Фото: Урядовий портал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-