Стало відомо, що буде з шоколадом, який не відповідає новим вимогам

Стало відомо, що буде з шоколадом, який не відповідає новим вимогам

Укрінформ
Шоколад, що не відповідає новим вимогам, у разі, якщо він вже представлений в торгівлі, буде продаватися до кінця терміну придатності.

Що ж стосується нових вимог до складу продуктів з какао і шоколаду, то вони наберуть чинності з 1 липня 2019 року й стосуватимуться продукції, яка поставлятиметься на ринок після цієї дати. Про це йдеться в наказі Мінагрополітики від 28 грудня 2017 року № 705, яким внесено зміни до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13 квітня 2016 № 157 "Про затвердження Вимог до продуктів з какао і шоколаду".

"Установити, що надання на ринку продуктів з какао та шоколаду, які введені або будуть введені в обіг до 1 липня 2019 року, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності усім чи окремим положенням Вимог, затверджених цим наказом, до закінчення строку придатності таких продуктів", - йдеться у наказі № 705, який набув чинності з 10 січня 2017 року.

Як повідомлялось, наказ Мінагрополітики від 13 квітня 2016 N 157 "Про затвердження Вимог до продуктів з какао та шоколаду" набрав чинності з 1 січня 2018 року. Ці Вимоги застосовуються до продуктів з какао та шоколаду, що призначені для споживання людиною.

Зокрема, вимоги поширюються на маркування продуктів з какао та шоколаду для забезпечення належної поінформованості споживачів (користувачів) та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману.

Наказ містить обмеження щодо використання рослинних жирів - еквівалентів какао-масла, у продуктах з какао та в шоколаді. Інформація щодо використання рослинних жирів повинна розміщуватися поблизу назви продукту в одному полі зору з переліком інгредієнтів, бути чітко відокремлена від цього переліку, повинна зазначатися жирним шрифтом та великими літерами.

Читайте також: В Україні почали діяти вимоги ЄС щодо шоколаду. Інфографіка

Найменування "шоколад", "молочний шоколад" та "шоколад "кувертюр"/"couverture" дозволяється доповнювати інформацією про показники якості за умови, що продукція містить:

- для шоколаду - не менше ніж 43 % какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини та не менше ніж 26% какао-масла;

- для молочного шоколаду - не менше ніж 30% загальної кількості какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини та не менше ніж 18 % молочних продуктів, отриманих повною або частковою дегідратацією незбираного молока, частково або повністю знежиреного молока, вершків, дегідратованого молочного жиру в перерахунку на сухі речовини, із вмістом молочного жиру не менше ніж 4,5%;

- для шоколаду "кувертюр"/"couverture" - не менше ніж 16% знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини.

У разі виготовлення наборів з додаванням виробів нехарчового призначення (іграшки), останні слід додавати упакованими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-