Теплі зими можуть на 20-30% збільшити валовий збір озимої пшениці – експерт

Теплі зими можуть на 20-30% збільшити валовий збір озимої пшениці – експерт

Укрінформ
Аномально теплі зими несуть певний позитив для сільського господарства, оскільки в таких умовах навіть пізно засіяні озимі культури продовжують вегетацію.

Про це в ефірі Радіо Свобода розповів директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда. 

"Як правило, ранньосінній період в Україні майже кожного року з дефіцитом вологи. Таким чином, посіви озимих чекають дощу, а дощ приходить дуже пізно, таким чином проходять оптимальні строки сівби озимих культур і вони можуть в принципі не розвинутись до фази кущіння, щоб нормально перезимувати. Але саме дякуючи таким аномально теплим умовам, то навіть пізно засіяні озимі культури продовжували вегетацію, і на сьогодні їхній стан задовільний і хороший в усіх практично без винятку регіонах України. В цьому є певний позитив", - зазначив синоптик.

Кульбіда додав, що сільське господарство адаптується до таких умов: "Те, що робиться в плані посіву тих культур, які мають менш короткий період вегетації, яким, можливо, вже не потрібно бути такими стійкими до вимерзання, – це дає свій додатковий ефект у вигляді того, що Україна збирає хороші врожаї останніми роками, інколи навіть рекордні для цієї території".

Читайте також: В Україні температура підвищується швидше, ніж у середньому на Землі - Кульбіда

За його словами, тільки оптимальне розміщення посівів озимої пшениці в Україні, яке треба змінювати (в одних регіонах посіви треба скорочувати, в інших збільшувати) навіть без зміни технологій може дати додатково 20-30% валового збору озимої пшениці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-