НБУ запроваджує нові види розрахунків за операціями з цінними паперами

НБУ запроваджує нові види розрахунків за операціями з цінними паперами

Укрінформ
У Національному банку вдосконалюють умови ведення депозитарної діяльності та розрахунків за операціями з державними цінними паперами.

Про це повідомляє прес-служба НБУ

«Національний банк України оновлює підходи до здійснення депозитарної діяльності з державними цінними паперами, стандартизуючи та розширюючи можливості депозитарних установ та запроваджує нові види розрахунків за операціями з цінними паперами на позабіржовому ринку», - йдеться в повідомленні.

З цією метою Національний банк затвердив нове "Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України". Затвердження положення у принципово новій редакції має на меті зробити його більш клієнтоорієнтованим, з однотипним описанням всіх процесів, операцій та правил обслуговування клієнтів, а також привести Положення до єдиних базових вимог до здійснення депозитарної діяльності в Україні та міжнародних стандартів депозитарного обліку.

Нове Положення містить низку новацій. По-перше, цей документ запроваджує нові моделі розрахунків, які відкриють альтернативні можливості для учасників фондового ринку при роботі з державними цінними паперами. Зокрема, запроваджено модель розрахунків "оплата проти поставки цінних паперів". Вона є механізмом гарантування депозитарієм розрахунків за операціями з цінними паперами, укладеними на позабіржовому ринку, і передбачає, що право власності на цінні папери переходить до нового власника виключно після здійснення оплати. Ця нова модель розрахунків виступає надійною альтернативою розрахункам через Розрахунковий центр і створить передумови для анонсованого раніше скасування монополії РЦ на здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів. По-друге, новим Положенням чітко врегульований порядок проведення розрахунків за принципом "поставка цінних паперів без оплати" для забезпечення проведення розрахунків за державними цінними паперами на позабіржовому ринку в умовах, коли сторони не вимагають гарантій розрахунків з боку інфраструктури фондового ринку та врегульовують їх порядок умовами договору.

Читайте також: НБУ щороку оцінюватиме всі українські банки

По-третє, для нових клієнтів депозитарію Національного банку спрощено процедуру відкриття рахунку. Було суттєво зменшено перелік документів, що подаються для відкриття рахунку, та спрощено вимоги до їх оформлення, зокрема знято вимогу щодо засвідчення документів печаткою. Крім того, власне процедура розгляду документів буде прискорена і спрощена завдяки запровадженню нових принципів взаємодії між депозитарієм НБУ та клієнтами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-