Цьогоріч молоко

Цьогоріч молоко "екстра" здорожчало на третину

Укрінформ
У середньому ціна на молоко екстра гатунку у 2017 р. склала 8,89 грн/кг, що на третину вище середньої ціни минулого року та в 1,5 рази вище ціни за останні п'ять років.

Про це Укрінформу повідомила Асоціація виробників молока з посиланням на аналітика АВМ Яну Музиченко.

"У середньому ціна на молоко екстра гатунку у 2017 році склала 8,89 грн/кг, що на 34% вище середньої ціни минулого року, що відповідає світовим тенденціям, та в 1,5 рази вище ціни за останні п'ять років", - зазначила Музиченко.

Сезонне скорочення виробництва молока надає підтримку цінам. В той же час, стримуючим фактором було незначне просідання експортних цін. Повідомлення про скорочення експортних відвантажень, які спостерігалися на ринку протягом листопада в результаті себе не підтвердили. 

Читайте також: Споживча інфляція у листопаді сповільнилася до 13,6% - НБУ

Натомість у листопаді Україна поставила молочних продуктів на зовнішні ринки на суму 13,9 млн дол. Це найвищий показник від початку року. Рекордними також були відвантаження масла - 3,8 тис. тонн, зазначається в повідомленні.

Ціна на екстра гатунок у грудні склала 10,18 грн/кг (з урахуванням ПДВ), що відповідає ціні листопада.

"Таке зростання стало можливим за рахунок експорту та зростанню цін на молочні продукти у світі, зокрема масла", - підсумували експерти.

Як повідомляв Укрінформ, у Черкаській та Рівненській областях аграрії перекрили дороги, вимагаючи захисту своїх інтересів.

Напередодні заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук анонсував, що попереджувальні акції протесту аграріїв з перекриттям доріг будуть біля постів дорожньо-патрульної служби в Умані (Черкаська область), Корці (Рівненська область) і селі Прибузьке (Хмельницька область).

Як зазначає заступник голови ВАР, на цей крок аграрних виробників штовхає податкова політика, оскільки прийнята Парламентом правка №180 забере право аграріїв на бюджетне відшкодування ПДВ при експорті соняшника, сої, ріпаку, що завдасть збитків у розмірі 10-16 млрд грн.

Раніше "Всеукраїнська аграрна рада" та аграрні асоціації звернулися до Президента України з проханням захистити "інтереси українських сільгоспвиробників, які порушили під час ухвалення низки законодавчих актів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-