«Чиста» енергетика у теплопостачанні - Україна вивчає досвід Литви

«Чиста» енергетика у теплопостачанні - Україна вивчає досвід Литви

Укрінформ
Під час візиту до м. Каунаса (Литва) голова Держенергоефективності Сергій Савчук провів низку зустрічей з литовськими компаніями, які працюють у сфері виробництва енергії з «чистих» джерел.

Про це повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження.

"Виробництво тепла з біомаси у Литві набрало значних обертів. Частка теплової енергії з біомаси в системі теплопостачання сягає 65%. До 2020 р. планується збільшити цей показник до 80%", - зазначили представники литовського бізнесу.

Цьому сприяла запроваджена модель конкурентного ринку теплової енергії, а також створена у 2012 році біопаливна біржа «Baltpool». На біржі щотижнево проводяться електронні торги різними видами біопалива. При цьому, акцентували литовські фахівці, постачальники біомаси та виробники тепла спілкуються анонімно.

"Завдяки цій біржі зросла конкуренція на ринку. За період з 2013 р. по 2016 р. частка обігу біомаси на біржі підвищилася з 1% до 86%. Вартість біомаси за 3 роки знизилася на 40%", - наголосили представники литовських компаній.

Під час візиту Савчук обговорив із директором компанії «Ekopartneris» Ромуалдасом Руткою особливості встановлення потужностей з генерації «чистого» тепла у Литві, а також здійснив огляд встановленої компанією твердопаливної котельні потужністю 17,5 МВт теплової енергії. Станція працює на відходах деревини, які компанія «Ekopartneris» закуповує на конкурентній основі на відомій литовській біржі біопалива «Baltpool». Вироблене «чисте» тепло надходить в мережу міста.

Читайте також: ЄС надасть 5 мільйонів євро на розвиток Дунайського регіону в Україні - угода

Також голова Держенергоефективності відвідав ще один важливий об’єкт у м. Каунасі – біоТЕЦ потужністю 30 МВт теплової та 5 МВт електричної енергії з економайзером потужністю 7 МВт. Як паливо використовується деревна тріска. Згенерована енергія постачається в мережу міста.

БіоТЕЦ побудовано за рік литовською компанією «Enerstena Group». На об’єкті використано обладнання відомої компанії «Siemens».

За підсумками зустрічей сторони домовилися співпрацювати, зокрема, розглядати можливості залучення литовського бізнесу та інвесторів у проекти зі встановлення біоТЕЦ та твердопаливних котелень в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-