Борщ в Україні здорожчав на третину з початку року - експерт

Борщ в Україні здорожчав на третину з початку року - експерт

Укрінформ
Протягом 10 місяців поточного року індекс українського борщу, що складається з вартості його продуктів, зріс на 33%. 

Про це повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook. 

"За статистичними даними на 10 січня українська традиційна перша страва на початок року нам обходилась майже в 61 грн", - повідомив експерт. 

Водночас, станом на 20 листопада, за середньостатистичними цінами, свинина з кісткою коштувала 100 грн за кілограм, буряк – 5,4 грн за кілограм, картопля – 5,8 грн за кілограм, капуста – 4,2 грн за кілограм, морква – 6,4 грн за кілограм, цибуля – 5 грн за кілограм, сметана – 47,5 грн за кілограм. 

Читайте також: Експерти прогнозують стабілізацію цін на більшість продуктів в листопаді

З урахуванням кількості та складу продуктів, що досліджувалися в рамках індексу, борщ обійшовся на 20 листопада у 81 грн. 

"Таким чином, борщ з початку року подорожчав на 20 грн, або на 33%. Але борщ, приготовлений 10 вересня, коштував 84,2 грн. Тобто за два місяці він став дешевшим на 3,2 грн за рахунок здешевлення м’яса та деяких овочів", - заявив кервник Асоціації постачальників торговельних мереж

Для дослідження порівнювалися ціни за рецептом борщу, для якого було використано: свинина – 600 грамів, картопля та буряк – по 500 грамів, капуста – 300 грамів, морква та цибуля – по 200 грамів, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5 - 4 літри, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250 грамів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-