Уряд затвердив новий склад наглядової ради Нафтогазу

Уряд затвердив новий склад наглядової ради Нафтогазу

Оновлено
Укрінформ
Уряд на засіданні в середу схвалив новий склад наглядової ради НАК "Нафтогаз України", що складатиметься з семи членів: чотирьох незалежних членів та трьох представників держави.

Про це під час засідання Кабміну сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я пропоную уряду прийняти рішення про затвердження нового складу наглядової ради НАК "Нафтогаз України". Одразу після того, як кілька членів наглядової ради залишили свої посади, я розпочав консультації з міжнародними партнерами щодо формування професійної наглядової ради компанії", - сказав Гройсман.

До нового складу наглядової ради увійшли чотири незалежних члени: британка Клер Спотісвуд, француз Бруно Лескуа, американець Амос Хохштайн, канадець Стів Хейсом. Новими представниками держави у наглядовій раді стали голова правління ПАТ "Укрексімбанк" Олександр Гриценко та радник прем'єр-міністра з міжнародних питань Сергій Попик. Крім того, від старого складу наглядової ради лишився екс-міністр енергетики Володимир Демчишин.

За даними Урядового порталу, Спотісвуд - директор компанії Gas Strategies, має значний досвід виконавчого керівника і регулятора, а також досвід рівня ради директорів у нафтогазових галузях і корпоративному управлінні. Лескуа займав вищі посади у французькому енергетичному секторі, включаючи відповідальні посади щодо ядерних операцій в Electricite de France (EDF). Займався одними з найбільших угод і проектів в секторі електроенергетики та газу в Європі за останні два десятиліття. Хохштайн працював членом Бюро енергетичних ресурсів США. В 2014 року став спеціальним посланником і координатором із міжнародних енергетичних питань в адміністрації Обами. Хейсом - один із кращих у світі експертів з розвідки і видобутку газу, був старшим віце-президентом "7th Generation Energy.

"Ще раз наголошую: цей відбір ми робили спільно з міжнародними партнерами, перед наглядовою радою стоятимуть питання підвищення ефективності роботи компанії, проведення швидкого розділу постачання, добування та трейду. Ми маємо створити найкращу у світі модель реформування акціонерної компанії", - зазначив Гройсман.

Читайте також: Нафтогаз сплатить $37 тисяч американським лобістам

Він також підкреслив, що наглядова рада має сприяти створенню ринку газу в Україні. 

"Дуже важливо, щоб наглядова рада була професійною. Нам треба приймати відповідальні рішення: наглядова рада має бути наповнена професійними компетентними людьми, які при повній співпраці з урядом визначать конкретні кроки для досягнення цілей", - сказав прем'єр.

Він висловив думку, що на ринку газу має домінувати не НАК "Нафтогаз України", а той, хто запропонує найнижчу ціну.

"Друга позиція - збільшення видобутку газу, рекордними темпами. Треба забезпечити більшу прозорість компанії та ефективність. Ми маємо виправити ситуацію", - додав Гройсман.

Як повідомляв Укрінформ, 19 вересня два незалежні члени наглядової ради Нафтогазу Пол Ворвік та Маркус Річардс вирішили піти у відставку. Своє рішення вони пов'язують зі згортанням реформ з боку уряду. Ще раніше звільнилася залежний член - представник держави Юлія Ковалів. А 5 вересня про відставку заявив Чарльз Проктор. 

Загалом до наглядової ради Нафтогазу входило п'ять членів: екс-міністр енергетики Володимир Демчишин, Юлія Ковалів та іноземці Пол Ворвік, Чарльз Проктор і Маркус Річардс. 

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман 20 вересня запевнив, що реформування НАК "Нафтогаз" буде продовжено і навіть поглиблено. Глава уряду пообіцяв, що спільно з міжнародними партнерами буде публічно оновлено і наглядову раду компанії з метою залучення "максимально якісних кадрів для продовження реформи".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-