«Євроколія» має стати реально діючим інфраструктурним об’єктом - Кравцов

«Євроколія» має стати реально діючим інфраструктурним об’єктом - Кравцов

Укрінформ
ПАТ «Укрзалізниця» вивчає можливості задіяти євроколію для організації пасажирського сполучення міста Мукачеве із країнами Європейського Союзу, в першу чергу – з Угорщиною.

Як зазначив в своєму блозі на порталі «Новое время» в.о. голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов, «євроколія» нарешті має стати реально діючим інфраструктурним об’єктом.

«Наразі від кордону до міста Мукачеве в нас вже є євроколія. Поки що вона використовується тільки для вантажних перевезень. Від цієї колії власне до вокзалу метрів триста. Наша ідея (зараз йдеться про перший етап) – побудувати тут пасажирську платформу для поїздів євроколії. За сприятливих умов це можна зробити вже в наступному році. Поїзди підуть звідси в першу чергу до Угорщини (Захонь, Будапешт), потім в Словаччину (Кошице, Братиславу), в Румунію (Сату-Маре)», – пише Євген Кравцов.

Він також додає, що у перспективі євроколією поїзди зможуть прямувати й до Відня. Через Будапешт час у дорозі складе лише 2 год 40 хвилин, а із Кошице можна запровадити маршрут або на Братиславу, або на Прагу.

«Ця євроколія дає нам можливість швидко поїхати вглиб Європи. Якщо швидко вдасться все скоординувати з угорською стороною, - це варіант, який можна запустити вже через кілька місяців. У мене вже запланована зустріч з угорським послом. Вже працюємо з місцевою владою, щоб мерія відремонтувала автомобільну дорогу, що веде до цієї платформи», - повідомляє очільник ПАТ «Укрзалізниця».

Читайте також: Укрзалізниця щодоби надаватиме 200 вагонів для перевезення нової партії вугілля із США

В Укрзалізниці говорять про перший крок до створення в Мукачеві, який є другим за розміром містом регіону та «воротами Закарпаття», великого транспортного хабу між поїздами широкої колії та європейської. Тут зосереджуються основні транспортні потоки, на станцію прибувають поїзди зі Львова та інших регіонів по широкій залізничній колії, а також дорогою М6. Програма-максимум ПАТ «Укрзалізниця» -  знести  старий пакгауз у Мукачеві, старий вантажний двір і обладнати там парк колій європейської ширини.

«Це більш віддалена перспектива. Для цього вже проводяться переговори з Європейським інвестиційним банком, який розцінює це позитивно. Це грантовий проект, але доведеться набратися терпіння, оскільки європейці роблять все ґрунтовно і без поспіху. Але перший етап ми зробимо швидко і одразу. Самі», - повідомив Євген Кравцов.

На євроколії на першому етапі передбачається задіяти угорський рухомий склад. Розглядаються різні варіанти, зокрема рейковий автобус або поїзд локомотивної тяги. Це буде зручне сполучення, тож пасажирів очікують як з української, так і з угорської сторони. Графік руху коригуватиметься, у тому числі й під зручну пересадку на інші поїзди. Важливо, що без перестановки з однієї колії на іншу пересадка значно прискориться.

«Реалізація цієї ідеї потребує уваги та зусиль. Вона відкриває безліч можливостей, головна з яких – свобода пересування. Час вже перейти зі старої колії на нову. Це дорога, яку ми обираємо», – повідомив Євген Кравцов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-