Споживчі ціни з початку року зросли на 11,5% - Держстат

Споживчі ціни з початку року зросли на 11,5% - Держстат

Укрінформ
Інфляція на споживчому ринку в жовтні 2017 року порівняно з попереднім місяцем становила 1,2%, з початку року – 11,5%.

Про це йдеться в експрес-випуску Державної служби статистики України. 

Як свідчать дані Держстату, на споживчому ринку в жовтні 2017 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,1%. Найбільше подорожчали яйця та сало - на 14,9% та 10,2%. 

На 5,5-1,5% підвищилися ціни на молоко, масло, сметану, сири, кисломолочну продукцію, рис, яловичину, хліб. Водночас на 6,5-0,7% подешевшали гречані крупи, цукор, фрукти, овочі, свинина.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,3%.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,5% відбулося головним чином за рахунок підвищення тарифів на водопостачання на 2,1%, каналізацію – на 1,1%, утримання будинків та прибудинкових територій – на 0,4%.

Читайте також: Експерт: Найдешевший борщовий набір у Львові, найдорожчий - в Одесі

Підвищення цін на транспорт у цілому на 2,4% в основному спричинено подорожчанням палива та мастил на 4,4%. Разом з тим відбулося здешевлення перевезень залізничним пасажирським транспортом на 5,5%.

У сфері зв’язку ціни зросли на 0,8%, що пов’язано з подорожчанням місцевого телефонного зв’язку на 7,1%.

Ціни виробників промислової продукції в жовтні 2017 року порівняно з попереднім місяцем зросли на 2,3%, з початку року – на 12,6%.

У добувній промисловості і розробленні кар’єрів у жовтні ціни підвищилися на 2,8%, у т. ч. у добуванні залізних руд – на 6,3%, природного газу, каменю, піску та глини – на 1,2%, кам’яного вугілля – на 0,6%.

Продукція переробної промисловості подорожчала на 3,1%. Найбільше (на 27,2%) підвищилися ціни у виробництві коксу та коксопродуктів. Крім того, у виробництві продуктів нафтопереробки ціни зросли на 6,6%, металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин та устатковання – на 6,5%, виробництві електричного устатковання – на 5,1%, хімічних речовин і хімічної продукції – на 1,7%.

У виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів зростання цін становило 0,8%, зокрема, у виробництві олії та тваринних жирів – 3,1%, молочних продуктів – 2,7%, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів – 2,6%, переробленні та консервуванні фруктів і овочів – 2,1%. Разом з тим у виробництві цукру відбулося здешевлення продукції на 10,8%, м’яса та м’ясних продуктів – на 0,4%.

У постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря ціни знизилися на 0,1%.

Раніше у Національному банку заявляли, що на кінець 2017 року їх інфляційна ціль залишається на рівні 8% з відхиленнями у 2%, однак є певні ризики недосягнення таких показників.

Як повідомляв Укрінформ, у Національному банку України погіршили прогноз інфляції на кінець 2017 року до 12,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-