Мін'юст запровадив механізм, що унеможливить подвійні договори оренди землі

Мін'юст запровадив механізм, що унеможливить подвійні договори оренди землі

Укрінформ
Міністерство юстиції запровадило механізм автоматичного обміну даними між реєстром майнових прав і Держгеокадастром, який унеможливить реєстрацію подвійних договорів оренди землі. 

Про це заявила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова, повідомляє прес-служба Мін'юсту

«Ми запровадили на технічному рівні автоматичний обмін даними між нашим реєстром майнових прав і Держгеокадастром. Тепер реєстратор фізично не може завершити процедуру внесення даних і закрити розділ у реєстрі, поки автоматично не «підтягнуться» дані від Держгеокадастру про наявність чи відсутність реєстрації земельної ділянки», - повідомила Сукманова.

За її словами, більше не потрібно сподіватися на порядність, законослухняність та педантичність реєстраторів, оскільки "вони змушені будуть витримати процедуру, хочуть вони цього, чи ні". 

«Окрім того, це технічне нововведення є черговим кроком Мін'юсту у боротьбі з тими, хто захоплює агропідприємства. Автоматичний обмін даними між реєстрами звузить можливість для рейдерських захоплень, адже саме подвійні договори оренди часто використовуються рейдерами як інструмент старту атаки на фермерські господарства», - сказала заступник міністра.

Вона підкреслила, що однією з головних причин виникнення конфліктів в аграрному секторі є існування подвійних договорів оренди землі. 

Читайте також: Експорт зернових цьогоріч знизився майже на мільйон тонн - Держспоживслужба

Перед тим, як оформити будь-який договір оренди землі, наголосила Сукманова, реєстратор повинен пересвідчитися, що право оренди землі не було зареєстровано у відділі земельних ресурсів, де до 2013 року реєстрували відповідні договори. 

«Для перевірки реєстратор зобов'язаний надіслати запит у Держгеокадастр і отримати відповідь, що ділянка не орендується, відсканувати її та внести у реєстр. Але на практиці реєстратори або не направляють запит, або не дочікуються відповіді, а то і не знають, що така відповідь повинна бути надана і повторно реєструють договір оренди земельної ділянки, яка вже в оренді», - окреслила проблему заступник міністра. 

Як наслідок, зазначила вона, в одного і того ж паю з'являються два орендарі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-