Негода в Україні

Негода в Україні "забрала" майже 800 тисяч тонн врожаю плодів і ягід

Укрінформ
У 2017 році загальні втрати врожаю плодів, ягід і горіхів, за оцінками асоціації "Укрсадпром", становлять приблизно 800 тис. тонн. У грошовому виразі це близько  8-10 млрд грн.

Про це заявив голова "Укрсадпрому" Дмитро Крошка, повідомляє AgroTimes.

Так, втрачено близько 40% врожаю, очікуваного на початку року. При цьому спостерігається погіршення якісних характеристик плодів і ягід.

Втрати врожаю ягід складають в середньому 70%, або 90 тис. тонн, у грошовому виразі – близько 2 млрд грн.

Зокрема, втрати суниці становлять  приблизно 70%, малини – 50%, смородини і червоної смородини – по 60%, лохини – 40%.

Втрати кісточкових, за оцінками асоціації, знаходяться на рівні 60% (300 тис. тонн), що в грошовому виразі складає близько 5 млрд грн. Через несприятливі погодні умови втрачено приблизно 300 тис. тонн яблук і груш. У грошовому виразі втрати оцінюються приблизно 3 млрд грн.

Від втрат зерняткових найбільше постраждала Вінниччина – щонайменше 40%.

Втрати волоського горіха найсильніше постраждали у західних та центральних областях – в межах 20%. На півдні втрати склали близько 10%. Нинішнього сезону було втрачено приблизно 20 тис. тонн волоських горіхів, що в грошовому виразі становить 600 млн грн.

Читайте також: Росія розширила продуктове ембарго для України

Врожай волоського горіху цього року збільшився приблизно на  5% - до 115 тис. тонн. Хоча на початку року очікувалося більше зростання.

Загальний врожай плодоягідних культур за дев’ять місяців 2017 року, за даними Державної служби статистики, становить 964 тис. тонн - на 1,3% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. З них плодових культур - 839 тис. тонн, ягідних - 125 тис. тонн.

В асоціації "Укрсадпром" наголошують, що їхні дані відрізняються від цифр Держстату, які не відображають повною мірою втрати урожаю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-