Мартиненку повідомили про підозру у заволодінні майном Енергоатому

Мартиненку повідомили про підозру у заволодінні майном Енергоатому

Схема
Укрінформ
Екс-нардепу Миколі Мартиненку повідомили про підозру у заволодінні майном ДП «НАЕК «Енергоатом».

Про це повідомила прес-служба НАБУ. 

«25 жовтня детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили про підозру у заволодінні майном ДП «НАЕК «Енергоатом» екс-народного депутата України та його ймовірного спільника, керівника структурного підрозділу ДП «НАЕК «Енергоатом». Дії осіб кваліфіковано за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»)», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Мартиненку повідомили про підозру у заволодінні майном Енергоатому

За версією слідства, Мартиненко у змові з трьома особами – посадовцем структурного підрозділу ДП «НАЕК «Енергоатом», колишнім керівником цього ж підрозділу та ще однією особою, наближеною до екс-нардепа, організували корупційну схему, в результаті якої інтересам держпідприємству завдано шкоди в розмірі 6,4 млн євро.

Як з’ясували детективи НАБУ, учасники угруповання у 2008-2012 рр. штучно створили умови проведення низки тендерів, завдяки яким переможцем визнано чеську компанію «Škoda JS» (фактичним власником є російське ЗАТ «Об'єднані машинобудівні заводи») із завищеними на 6,4 млн євро ціновими пропозиціями, що в окремих випадках складало до 20% від вартості обладнання.

У подальшому, після отримання зазначених коштів за контрактами, укладеними з ДП «НАЕК «Енергоатом», «Škoda JS» перерахувала 6,4 млн євро на рахунок компанії «BRADCREST INVESTMENT S.A.» (Панамська Республіка), єдиним власником (бенефіціаром) якої є Мартиненко.

На рахунку зазначеної компанії у швейцарському банку за запитом Національного бюро про міжнародну правову допомогу арештовано кошти у сумі, еквівалентній 86,4 млн грн (3,2 млн швейцарських франків).

Слідчі дії тривають. Встановлюється місце знаходження інших ймовірних учасників угруповання.

Кримінальне провадження за наведеними фактами детективи Національного бюро зареєстрували у грудні 2015 року. Під час розслідування НАБУ скерувало до компетентних органів інших держав близько 20 запитів в рамках міжнародної правової допомоги, які виконувалися від 3 місяців до 1,5 року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-