Аграрний експорт України наближається до історичного рекорду - експерти

Аграрний експорт України наближається до історичного рекорду - експерти

Укрінформ
За умови збереження поточної тенденції щодо зовнішньої торгівлі України аграрною продукцією, за результатами 2017 року країна може встановити історичний рекорд.

Про це повідомляє профільна асоціація "Український клуб аграрного бізнесу".

Так, за даними Державної фіскальної служби, сальдо зовнішньої торгівлі України аграрною продукцією за три квартали 2017 року порівняно з аналогічним періодом 2016 року зросло на 31% і у поточному році склало майже 10 млрд дол. США. Так, імпорт агро-продовольчої продукції за січень-вересень 2017 склав 3 млрд дол. США (+6% до минулорічних), у той час як експорт досяг позначки в 13 млрд дол. США, що вже на +24% більше за минулорічні показники. 

"За умови збереження подібної тенденції за результатами 2017 року Україна може встановити історичний рекорд. Нагадаємо, що рекордний експорт агро-продовольчої продукції за всі часи незалежності України спостерігався у 2012 році і становив 17,9 млрд дол. США", - наголосили в УКАБ.

Читайте також: Артемсіль за рахунок експорту перевиконала план з виробництва солі на 13,8%

За січень-вересень 2017 року найбільше нарощення експорту спостерігалось по продукції  рослинництва, жирам та оліям. Експорт рослинницької продукції зріс на 21% (+1,1 млрд дол. США) – в основному за рахунок збільшення поставок кукурудзи і насіння ріпаку. Експорт  жирів та олій зріс на 27% (+734,5 млн дол. США). Локомотивом нарощення поставок, як і минулого року, залишається соняшникова олія (+1 млрд дол. США порівняно з трьома кварталами 2016 року). Поставки готових харчових продуктів зросли на 25% або на 410 млн дол. США – причинами зростання стало нарощення експорту соняшникової макухи і цукру. Найменший приріст показала група тваринницької продукції - +251 млн дол. США. В основному за рахунок збільшення експорту м’яса птиці і яєць птиці в шкарлупі.

При цьому частка експорту аграрної продукції у загальній структурі експорту з України зросла з 40,2% за січень-вересень 2016 до 41,3% у 2017.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-