Експерт: Експорт агропродукції цього року зріс на 25% - до $ 13,1 мільярда

Експерт: Експорт агропродукції цього року зріс на 25% - до $ 13,1 мільярда

Укрінформ
Експорт агропродовольчої продукції у січні-вересні 2017 року склав 13,1 млрд дол. США. Це на 2,6 млрд дол. США – тобто майже на 25% – перевищило відповідний показник 9 місяців 2016 року.

Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов, посилаючись на дані Державної служби статистики України. Відповідний коментар передано Укрінформу.

За його словами, визначальними позиціями у товарній структурі вітчизняного агропродовольчого експорту залишаються зернові та олійні культури, соняшникова олія, а також продукція харчової та переробної промисловості. Їх сукупна частка становить близько 90% в аграрному експорті.

Основними ринками збуту залишаються три регіони – країни Азії, Європейського Союзу та Африки. Загалом на них припадає близько 90% вартості українського експорту сільгосппродукції, зауважив Микола Пугачов.

Читайте також: Артемсіль за рахунок експорту перевиконала план з виробництва солі на 13,8%

Позицію основного імпортера вітчизняної агропродукції традиційно утримують азійські країни, які за січень-вересень 2017 року закупили українського продовольства на 5,5 млрд дол. США, зазначив експерт. Частка Азії за цей період склала 42,0% від загального експорту аграрної продукції.

Близько третини вітчизняного експорту сільгосппродукції – 32,1% – припадає на країни Європейського Союзу. За 9 місяців 2017 року вони закупили українського продовольства на 4,2 млрд дол. США.

Обсяги експорту до країн Африки склали 2,0 млрд дол. США – 15,3% від загального експорту аграрної продукції.

Зростання вартісних обсягів експорту української агропродовольчої продукції у січні-вересні 2017 року відносно минулого року спостерігається по всіх напрямках. Найбільше – на 1,2 млрд дол. США – обсяги поставок збільшилися до країн ЄС, зауважив Микола Пугачов. Експорт до країн Азії зріс на 0,7 млрд дол. США, до африканських країн – на 0,4 млрд дол. США.

Зберігається тенденція пожвавлення експорту вітчизняної сільгосппродукції до країн СНД, у торгівлі з якими в останні роки спостерігалося стабільне падіння. Країни цього регіону за січень-вересень 2017 року імпортували українського продовольства майже на 1,0 млрд дол. США, що склало 7,6% від загального експорту аграрної продукції.

За результатами 9 місяців 2017 року рейтинг країн – імпортерів вітчизняної агропродукції традиційно очолила Індія, яка закупила українського продовольства на 1444 млн дол. США.

Друге місце утримує Єгипет, який імпортував з України сільгосппродукції на 1041 млн дол. США.

Значну виручку українські експортери отримали також з Нідерландів (887 млн дол. США), Іспанії (805 млн дол. США), Китаю (721 млн дол. США), Туреччини (617 млн дол. США) та Італії (559 млн дол. США).

Ці сім країн у січні-вересні 2017 року забезпечили понад 46% доходів від експорту продукції агропромислового комплексу, підсумував Пугачов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-