Фінляндія допоможе зі створенням сховища радіоактивних відходів

Фінляндія допоможе зі створенням сховища радіоактивних відходів

Укрінформ
Представники Державного агентства з управління Зоною відчуження взяли участь у дискусіях заходу «Управління ядерними відходами – новаторські рішення від Фінляндії».

Про це пише Урядовий портал з посиланням на голову ДАЗВ Віталія Петрука.

"Майбутня співпраця з експертами з Фінляндії, яка 2015 року стала першою країною, що отримала офіційну ліцензію та розпочала будівництво сховища для геологічного захоронення РАВ є особливо важливою сьогодні для України, коли досягнуто позитивних змін щодо відновлення Фонду РАВ та національної системи поводження з радіоактивними відходами і проведено підготовчі роботи зі створення геологічного сховища", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: На ЧАЕС у ядерному сховищі хазяйнують роботи

На даному етапі у Фінляндії вже обрано майданчик, розроблено концепцію проекту сховища та розпочато його будівництво, що є успішним прикладом для наслідування Україною.

Нагадаємо, в Україні цьогоріч було створено законодавче підгрунття для функціонування накопичувального фонду радіоактивних відходів. Фонд наповнюють самі забруднювачі: атомні електростанції, лабораторії, медичні заклади та інші підприємства-виробники РАВ. Ставка податку, який сплачують «забруднювачі», розраховувалася так, щоб грошей вистачило на захоронення всіх типів РАВ, включаючи геологічне захоронення. Крім того, в Україні уже є всі необхідні законодавчі засади для створення геологічного сховища.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-