Суд Києва підтвердив законність стягнення з Газпрому 79,8 мільйона

Суд Києва підтвердив законність стягнення з Газпрому 79,8 мільйона

Укрінформ
Господарський суд міста Києва підтвердив законність стягнення з «Газпрому» 79,8 мільйона гривень.

Про це міністр юстиції Павло Петренко повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Буквально кілька хвилин тому Господарський суд міста Києва підтвердив законність стягнення з «Газпрому» 79,8 млн грн", -  написав Петренко.

Він пояснив, що йдеться про дивіденди російського газового монополіста в АТ «Газтранзит», які були стягнуті в бюджет України.

"Продовжуємо виконання судового рішення по стягненню з російського газового монополіста в бюджет України 171 мільярда гривень", -  підкреслив міністр юстиції.

Як повідомлялося, 28 квітня загальні збори акціонерів "Газтранзиту" ухвалили рішення направити 90% чистого прибутку за 2016 рік у розмірі 209 млн грн на виплату дивідендів.

У червні суд заарештував 33,3 млн грн акцій "Газтранзиту" і стягнув 80,8 млн грн дивідендів "Газпрому" у рамках стягнення з нього 172 млрд грн штрафу. З огляду на частку "Газпрому" 40,2% акцій в капіталі "Газтранзиту", він отримає 84 млн грн. Після утримання податку сума дивідендів, що підлягає виплаті, становить 79,9 млн грн. Суд вирішив, що заява виконавчої служби про списання дивідендів задоволенню не підлягає, оскільки станом на 31 травня перелік акціонерів "Газтранзиту", які мають право на отримання дивідендів за 2016, не визначений.

Читайте також: Штраф у 172 мільярда: ВСУ визнав скаргу Газпрому необґрунтованою

Виконавча служба звернулася до Господарського суду Києва із заявою про звернення стягнення на 79,8 млн грн дивідендів, що підлягають сплаті "Газпрому" від "Газтранзиту" у рахунок погашення накладених АМКУ штрафу і пені у загальному розмірі 172 млрд грн.

31 травня Госпсуд Києва відхилив цю заяву, оскільки станом на 31 травня перелік акціонерів "Газтранзиту", які мають право на отримання дивідендів за 2016 рік, не було визначено. Після цього Виконавча служба повторно звернулася до Госпсуду Києва з заявою про звернення стягнення.

У липні Апеляційний суд скасував списання 79,9 млн грн дивідендів від "Газтранзиту", що підлягають сплаті "Газпрому".

Як відомо, ПАТ «Газпром» подало скаргу до Верховного суду України щодо примусового стягнення з компанії майже 172 млрд грн штрафу та пені за позовом Антимонопольного комітету України.

У лютому 2016 року АМКУ ухвалив рішення накласти на російський "Газпром" штраф у сумі 85,9 млрд грн через порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Газпром пройшов всі судові інстанції, однак суди залишили без розгляду скарги компанії.

Згодом АМКУ нарахував 100% пені на 85,9 млрд грн штрафу ПАТ «Газпром» у сумі 85,966 млрд грн.

У грудні 2016 року Господарський суд Києва задовольнив позов АМКУ щодо примусового стягнення штрафу і пені з "Газпрому" у сумі 172 млрд грн.

"Газпром" оскаржив це рішення у Київському апеляційному господарському суді, однак 22 лютого суд апеляційної інстанції відхилив скаргу російської компанії, а пізніше таке саме рішення ухвалив Вищий господарський суд України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-