Законопроект: Внесок за участь в аукціонах з оренди землі може зрости у 10 разів

Законопроект: Внесок за участь в аукціонах з оренди землі може зрости у 10 разів

Укрінформ
Комітет Верховної Ради України схвалив у першому читанні законопроект, згідно з яким гарантійний внесок при реалізації на аукціоні права оренди землі буде півдищено у 10 разів.

Про це пише голова підкомітету з питань земельних відносин Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олег Кулініч на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Існуючий сьогодні розмір гарантійного внеску у 5% річної орендної плати призводить до того, що результати майже чверті проведених аукціонів анулюються, адже учасники пропонують завідомо завищений розмір орендної плати, а потім відмовляються підписувати договір оренди після перемоги на аукціоні. Участь цих осіб у аукціоні – виключно його зрив, а не перемога", - зауважив Кулініч.

Ці зміни визначені в Проекті Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення і розвитку сімейних фермерських господарств та припинення корупційних зловживань у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності» (р.№ 7060). 

Читайте також: У Мінагро планують збільшити кількість фермерів за допомогою дерегуляції

Також у законопроекті пропонують передавати в оренду під фермерські господарства 50% площ від загального обсягу земель сільськогосподарського призначення, які йдуть на земельні аукціони. 

Окремо документ визначає перелік осіб, які мають право безоплатно отримати від держави земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства. 

Кулініч підкреслив, що для зменшення кількості корупційних схем, пов'язаних з землекористуванням в Україні, розмір земельної ділянки, яку можна отримати під ОСГ, буде зменшено з 2 га до 1га. Також у законопроекті забороняється змінювати цільове призначення ділянки, яка отримана у власність безоплатно, або орендована без проведення аукціону, протягом 7 років з дня набуття права власності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-