У вересні здорожчали сало, масло, мясо та овочі

У вересні здорожчали сало, масло, мясо та овочі

Статистика
Укрінформ
За даними Держстату, на початку осені відбулось значне подорожчання сала, свинини та вершкового масла. А за перші дні осені здорожчали три чверті усіх соціальних продуктів.

Про це заявив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

"Загалом за перші дні осені дорожчими стали три чверті усіх соціальних продуктів. Що є очікуваним, але не бажаним для споживача", - зазначив він.

Зокрема, відзначається суттєве зростання ціни на сало, яка підвищилась на 3,5 гривні і коштує у середньому 54,9 грн за кілограм. При цьому на сало відбувається величезне коливання цін по регіонах – у Києві його можна придбати по 104 грн за кілограм, а на Тернопільщині - по 32 грн.

Свинина за першу декаду вересня додала в ціні 2,6 грн і коштує 104 грн за кг. Коливання вартості між регіонами становить 19 грн: у Києві «соціальна» свинина з кісточкою коштує 114,7 грн за кілограм, а в тій же Тернопільській – 95,7 грн.

Масло вершкове підвищилось у ціні майже на 3 гривні. Відтепер середня ціна його становить 147,2 грн за кілограм. За даними Держстату, в Київській області масло коштує 165,5 грн, тоді як на Тернопільщині – 126,4 грн за кілограм.

Більше ніж на 1 гривню подорожчали: яловичина – на 1,5 грн, курячі яйця та курятина у тушці – на 1,1 грн. Відтепер середня ціна «соціальної» яловичини з кісточкою становить 109,8 грн за кілограм, а курячих яєць С1 - С2 – 17,9 грн за десяток, тушки курки – 55 грн за кілограм.

Читайте також: У столиці знову можуть зрости тарифи - тепер на холодну воду

Якщо подивиться в розрізі регіонів, то найбільші ціни на яловичину у місті Києві – 127,8 грн за кілограм, на яйця у Тернопільській області – 19,4 грн за десяток, на тушку курячу у Чернівецькій області – 57,7 грн за кілограм. Найменші ціни на яловичину на Чернігівщині – 97,2 грн за кілограм, на яйця і тушку птиці у Запорізькій області – відповідно 16,9 грн за десяток та 53,3 грн за кілограм.

Ціна на деякі овочі почала зростати. Буряк і морква додали в ціні відповідно 40 і 30 копійок. Відтепер буряк коштує 5,2 грн за кілограм, а морква – 8,2 грн. Навіть на ці продукти значна різниця цін по регіонах. Найбільша ціна на буряк у Чернівецькій області – 7,4 грн за кілограм, а найменша у Запорізькій області – 3,7 грн. Морква найдорожча на Буковині – 9,6 грн за кілограм, а найдешевша на Миколаївщині – 6,3 грн.

Єдиний продукт, який подешевшав більше ніж на 20 копійок – це картопля. Вона за першу декаду вересня подешевшала на 25 копійок і її середня ціна становить 6,7 грн за кілограм. Якщо проаналізувати у розрізі регіонів, то лідер - місто Київ з 8,3 грн за кілограм, а аутсайдер Рівненщина – 4,8 грн. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-