В НБУ заявляють про подальше посилення ризиків збільшення інфляції

В НБУ заявляють про подальше посилення ризиків збільшення інфляції

Укрінформ
У Національному банку заявляють про подальше посилення ризиків більш суттєвого відхилення інфляції від центральної точки цільового діапазону 8% +/- 2% на кінець поточного року.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«Поточна динаміка загального ІСЦ та його складових свідчить про подальше посилення ризиків більш суттєвого відхилення інфляції від центральної точки цільового діапазону 8% +/- 2 в.п. на кінець поточного року, ніж передбачено в липневому прогнозі», - йдеться в повідомленні.

При цьому фундаментальний інфляційний тиск залишатиметься помірним, a загальна інфляція наблизиться до центральної точки цільового діапазону в другому кварталі 2018 року. У серпні 2017 року індекс споживчих цін знизився на 0,1% у місячному вимірі (у липні - збільшився на 0,2% м/м) завдяки сезонному зниженню цін на плодоовочеву продукцію та одяг та взуття. У річному вимірі споживча інфляція становила 16,2%. Фундаментальний інфляційний тиск залишався помірним, хоча базова інфляція дещо прискорилася - базовий індекс споживчих цін зріс на 0,2% м/м та 7,8% у річному вимірі. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України (ДССУ).

Читайте також: Данилюк каже, що у проекті бюджету-2018 курс гривні до долара - 29,3

Фактична інфляція в річному вимірі перевищила траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованого в Інфляційному звіті за липень 2017 року. Це насамперед зумовлено вищими темпами зростання цін на продукти харчування через подальше відображення факторів з боку пропозиції (несприятливі погодні умови навесні цього року, значні обсяги експорту м'ясної та молочної продукції), а також посиленням тиску на ціни з боку виробничих затрат.

Базова інфляція в річному вимірі в серпні незначно перевищила траєкторію прогнозу, оприлюдненого в Інфляційному звіті, з огляду на два основні чинники. По-перше, вторинні ефекти від підвищення цін на окремі сирі продукти харчування внаслідок факторів з боку пропозиції. Зокрема найбільший внесок у відхилення базової інфляції від прогнозної траєкторії зумовили вищі темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки, насамперед м'ясні та молочні вироби. По-друге, збільшення виробничих витрат, у тому числі на оплату праці, спричинили вищі, ніж очікувалося, темпи зростання цін на послуги, що входять до базової інфляції. Натомість посилення гривні до долара США та поліпшення інфляційних очікувань пом'якшили тиск на базову інфляцію. Зокрема, нижчими, ніж прогнозувалося, темпами зростали ціни на товари зі значною часткою імпорту (побутова техніка, обладнання для відтворення та обробки інформації, побутова хімія тощо). Ціни на сирі продовольчі товари уповільнили зростання, хоча темпи залишились високими (24,8% р/р). Уповільнення відбулося за рахунок зниження темпів зростання цін на овочі (до 40,4% р/р порівняно 59,9% р/р у липні) завдяки розширенню пропозиції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-