Відставка голови НБУ: Раді пропонують

Відставка голови НБУ: Раді пропонують "прописати" дедлайн

Укрінформ
Група народних депутатів пропонує встановити термін у 15 днів для розгляду і прийняття Президентом рішення щодо заяви голови Національного банку України про відставку.

Про це йдеться в проекті закону №7101, зареєстрованому в парламенті 8 вересня.

Зокрема, пропонується доповнити відповідною нормою закон "Про Національний банк України".

"Президент України розглядає заяву про відставку голови Національного банку та приймає відповідне рішення у строк не більше ніж 15 календарних днів з дня подання такої заяви", - йдеться в законопроекті, авторами якого є 11 депутатів з різних фракцій.

Крім того, пропонується також доповнити закон "Про тимчасове виконання обов'язків посадових осіб, яких призначає на посаду за згодою Верховної Ради України Президент України або Верховна Рада України за поданням Президента України" положенням, що парламент може рекомендувати Президентові кандидатуру на цю посаду.

"У разі неподання Президентом України кандидатури голови Національного банку України у строк, визначений абзацом першим цієї статті, Верховна Рада України рекомендує Президенту України таку кандидатуру", - пропонує законопроект. При цьому за чинним законодавством Президент має подати кандидатуру голови НБУ не пізніше двотижневого строку.

Як повідомлялося, 10 квітня голова НБУ Валерія Гонтарева офіційно повідомила про те, що звернулася до Президента Петра Порошенко із заявою про відставку з 10 травня.

Читайте також: Експерт назвав імена можливих кандидатів у голови НБУ

Після цього Гонтарева пішла у відпустку.

28 серпня представник Президента у Раді Ірина Луценко заявила, що Порошенко до кінця вересня внесе на розгляд парламенту нову кандидатуру на посаду голови Національного банку.

Згідно із статтею 85 Конституції України, до повноважень Верховної Ради України належить призначення на посаду та звільнення з посади голови Національного банку України за поданням Президента України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-