Інфляція йде вище

Інфляція йде вище "прогнозної траєкторії" - Нацбанк

Укрінформ
У Національному банку заявляють, що інфляція йде вище від прогнозної траєкторії у цьому році і цей ефект почався ближче до літа.

Про це у інтерв'ю РБК-Україна повідомив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

"Інфляція йде вище від прогнозної траєкторії у цьому році. Цей ефект почався ближче до літа. Але зростання інфляції сконцентроване у чотирьох товарних групах. На них припадає приблизно 40% всього зростання індексу споживчих цін", - сказав Сологуб.

Читайте також: Нацбанк долучився до розробки проекту з фінмоніторингу

Він зазначив, що якщо ж дивитися на структуру кошика, то частка цих чотирьох груп в ньому становить менше 20%. По-перше, у липні у річному виразі ціни на овочі зросли більш ніж на 40%, у зв'язку із несприятливими погодними умовами. Крім того, Держстат змінив методологію обліку цін високосезонних товарів, що також позначилося на індексі інфляції, хоча це і не заперечує того факту, що ціни дійсно зросли. Друга група - підакцизні товари, зокрема, тютюнові вироби. Ціни на них зросли на 43% в липні в річному виразі. Причини дві - зміна системи дистрибуції на ринку і збільшення ставок акцизів. Із зростання 43% приблизно половина припала на підвищення акцизу, а половина - на зміну структури ринку. Ці чинники перебувають за межами впливу монетарної політики Національного банку. Ще дві групи товарів, подорожчання яких спричинило прискорення інфляції, - м'ясо-молочні продукти. Зростання цін на них, в першу чергу, пояснюється тим, що Україна почала активніше завойовувати світові ринки, і водночас, у короткостроковому періоді зріс внутрішній попит. Це впливає на внутрішню пропозицію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-