«Укртрансгаз» і Gaz-system: З 1 вересня зросте постачання газу в Україну

«Укртрансгаз» і Gaz-system: З 1 вересня зросте постачання газу в Україну

Укрінформ
Оператори газотранспортних систем України та Польщі «Укртрансгаз» і Gaz-system з 1 вересня 2017 року розширять потужності для постачання газу до України.

Про це повідомляє "Громадське Радіо".

«Від початку осені й до кінця квітня потужність ГТС у напрямку з Польщі збільшать до 6 млн кубів на добу, тоді як у літній період вона знижуватиметься до 4 млн кубів. Вільна пропускна здатність ГТС продаватиметься на аукціонах», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що до цього пропускна потужність ГТС на польському напрямку становила 4,3 млн кубів на добу, тож упродовж опалювального сезону вона зросте на 40%.

«Це дозволить підвищити диверсифікацію маршрутів поставок природного газу, а взимку надасть додаткові можливості для покриття піків попиту на природний газ споживачам в Україні», - заявили в «Укртрансгазі».

Читайте також: Україна максимально завантажила газопровід для імпорту газу з Угорщини

Водночас із 1 вересня «Нафтогаз» підвищує ціни на газ для промисловості. Мінімальні ціни зростуть на 6,7%, максимальні - на 6,3%. Якщо у серпні мінімальна ціна газу для промисловості була 7420, 8 грн за тисячу кубів, то тепер вона становитиме 7921,2 грн. Як і у попередні рази, це підвищення лише дотично вплине на гаманці українців. За оцінками експертів, за два-три місяці підвищення ціни на газ позначиться і на цінах інших промислових виробників, а через них - і на споживчих цінах. «Нафтогаз» підвищує ціни на газ для промисловості на більш як 20%. У серпні компанія також підвищувала ціни на газ для промисловості - на 3%. 

А от подорожчання газу для населення, яке було заплановано на жовтень, може і не відбутися, при затвердженні фінансового плану «Нафтогазу» у липні уряд не погодився із підвищенням ціни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-