Ціни на курятину в Україні обганяють європейські - експерт

Ціни на курятину в Україні обганяють європейські - експерт

Укрінформ
Незважаючи на те, що виробники курятини, отримали половину бюджетних дотацій для аграрних підприємств, ціни на цю продукцію в Україні вже обігнали, або обганяють, європейські.

Про це заявив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook 

"Ще на початку року ціни в Україні були трохи нижчими за країни Східної Європи. Але вже з літа моніторинг цін у гіпер- та супермаркетах показує, що ми підійшли до цін Польщі, Угорщини, Литви та інших країн", - зазначив він. 

Так, ціна філе в українському гіпермаркеті дорівнює 103,1 грн за кілограм. В той же час у Естонії його можна купити по 94,6 грн, у Польщі – 96,5 грн, тобто дешевше, ніж в нашій країні. У Румунії філе обійдеться у 108,3 грн, в Угорщині у 115,1 грн за кілограм.

Ціна на грудку в Україні все ж найнижча – 74,8 грн. В Литві кілограм цього м’яса обійдеться у 80 грн, в Румунії у 107,1 грн, в Естонії 115,3 грн, у Польщі – 158,7 грн.

Найдешевші крильця можна знайти у Польщі – 48,2 грн за кілограм. Далі йдуть Угорщина з ціною у 52,7 грн та Україна – 63 грн. Далі йдуть Литва – 73,8 грн, Румунія 78,2 грн та Естонія – 85,7 грн.

Що стосується курятини у тушці, то найдешевшу можна знайти також у Польщі, де вона коштує 41,4 грн за кілограм. Далі йде Україна з ціною у 63,6 грн. В Естонії таке м'ясо вже обійдеться у 70,9 грн, Литві – 94,6 грн.

Курчат по осені рахують. Осінь вже підійшла.

При цьому, наголосив Дорошенко, ціни на продукцію птахівництва зростають незважаючи на те, що саме птахівники отримали половину бюджетних дотацій для агропідприємств.

"Уряд за останній рік усе зробив задля посилення ролі великого бізнесу, знімаючи всі існуючі бар’єри на споживчому ринку. За першу половину 2017 року держава виплатила птахівникам більше 50% усіх дотацій для сільгоспвиробників. Так, найбільший виробник курятини отримав більше 40% усіх виплачених дотацій. І це не було несподіванкою, тому що такий сценарій закладався у бюджеті 2017 року. А що з ціною на курятину? Вона постійно зростала впродовж літа, і зараз кілограм філе коштує практично як кілограм свинини", - наголосив він.

Половину всіх бюджетних дотацій за січень-червень 2017 року було надано виробникам, що спеціалізуються на продукції птахівництва. Про це свідчать дані Державної фіскальної служби, опубліковані 8 серпня.

Читайте також: Український шоколад підкорює Південно-Східну Азію - UFEB

Із загальної  суми 1,91 млрд грн, що була виділена на дотації для аграрних підприємств, найбільшу частку на загальну суму 809 млн грн отримала група компаній Миронівського хлібопродукту (ПрАТ "Миронівська птахофабрика", СТОВ "Старинська птахофабрика", ПрАТ "Орель-Лідер" та ДП "Перемога нова". Належить бізнесмену Юрію Косюку, який в 2014 році працював заступником голови Адміністрації Президента). Другим найбільшим отримувачем дотацій є компанії агрохолдингу Авангард (входить в Укрлендфармінг Олега Бахматюка) із загальною сумою дотацій 142 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-