Український імпорт зростає швидше, ніж експорт - експерт

Український імпорт зростає швидше, ніж експорт - експерт

Укрінформ
Підсумки першого півріччя показали, що імпорт до України зростає більшими темпами, ніж експорт. 

Про це заявив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook. 

"Імпорт зріс на 30% порівняно з І півріччям 2016 року, а експорт лише на 24%. При цьому випереджаючими темпами зростає експорт продукції агросектору", - зазначив експерт. 

Зокрема, Україна збільшила імпорт техніки - залізничної та судноплавної.

"Це говорить про поступове переобладнання промисловості", - наголосив він. 

При цьому, експорт зерна зріс - на 23%, борошна українські виробники продали більше на 44%.

"Що говорить, що додана вартість почала з’являтись і в цій галузі. Хоча зерна ми продаємо у 36 разів більше, ніж борошна", - зазначив Дорошенко. 

"Загальний аналіз структури експорту-імпорту України за І півріччя показує те, що ми використовуємо власні сильні сторони в експорті, а в імпорті споживчі товари замінили сировиною для їх виготовлення та обладнанням. А оскільки при нашому невеликому споживчому попиті Україна змушена виробляти практично усі товари сама, то при зростанні економіки це дасть можливість налагодити експорт широкої лінійки товарів", - додав він.

Читайте також: В Україні запрацював перший кооператив виробників молока екстра гатунку

Разом з тим, українці продукти харчування все більше купують саме українські, що відбивається на показниках імпорту. 

"Тому ми практично не змінили обсяг імпорту м’яса, продуктів рослинного походження, жирів та готових продуктів. Але з усіх груп товарів найбільше скоротився імпорт кондитерських виробів", - зазначив Дорошенко. 

Торгівля харчовими продуктами українського виробництва за півріччя зросла на 34% у порівнянні з попереднім роком. При цьому лідером є цукор та кондитерські вироби, які показали 3-х кратне зростання. Крім того на 59% більший попит був на продукти із зерна. 

"Група продуктів зростає кожного року в середньому на 10%, тому 2017 можна вважати успішним. Але вони все одно становлять менше 7% від загального українського експорту", - зазначив Дорошенко.

Тваринництво додало одразу 55%, при цьому експорт м'яса зріс на 71%, групи молочних продуктів, яєць та меду – на 43%. Рослинництво також показало зростання на 25%, при цьому найбільшим попитом користувались українські овочі, продаж яких зріс на 54%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-