Україна і Швейцарія переглянуть конвенцію про подвійне оподаткування

Україна і Швейцарія переглянуть конвенцію про подвійне оподаткування

Укрінформ
Українська делегація у складі представників Міністерства фінансів, ДФС та Офісу великих платників 24 серпня вирушить до Швейцарії на переговори щодо перегляду "Конвенції про уникнення подвійного оподаткування між Швейцарією і Україною".

Про це повідомив голова Офісу великих платників податків ДФСУ Євген Бамбізов у своєму блозі на liga.net.

"За кілька днів - якраз в річницю Дня Незалежності нашої країни - українська делегація відправиться до Швейцарії на переговори. У планах представників Мінфіну, ДФС та Офісу великих платників - перегляд "Конценції про уникнення подвійного оподаткування між Швейцарією і Україною", - йдеться в повідомленні.

Він пояснив, що чинна редакція цієї Конвенції застаріла і не відповідає модельній конвенції ОЕСР (Організація економічного співробітництва і розвитку) і міжнародним вимогам, не кажучи вже про те, що вона не передбачає надання Швейцарією важливої для українських податківців інформації про швейцарські компанії.

"Тож необхідність провести переговори назріла давно і ось нарешті країни про них домовилися. Можливим каталізатором переговорного процесу стало оновлення списку країн ТЦУ (з пільговим оподаткуванням), ініційоване Офісом великих платників податків. Наразі цей перелік складає 65 країн, 36 з них є офшорними зонами. За останні кілька років кількість країн в переліку зменшилася, але тепер ситуація змінилася і до нього варто повернути до нього деякі держави: Швейцарію, Ліван, ОАЕ, Мальту, Сингапур та інші. В першу чергу це пов'язано з тим, що в 2017 році у нас змінилися критерії формування списку", - зазначив Бамбізов.

Читайте також: Податок на нерухомість: у ДФС пояснили, як платитимуть співвласники

Він нагадав, що аби не потрапити до цього списку, країна повинна підписати з Україною відповідну угоду, підтримувати обмін інформацією в повному обсязі і мати ставку з податку на прибуток не нижчу за 5 пунктів від української.

"Впевнено можна сказати, що з цих трьох пунктів ситуація зі Швейцарією відповідає лише першому. В той самий час товарообіг з нею і по експорту, і по імпорту посідає перше місце і становить 39%. Мати такий товарообіг і не мати достатньо інформації для контролю оподаткування - такого собі не можуть дозволити навіть дуже багаті країни. Тому ми й запропонували повернути Швейцарію до переліку ТЦУ. Перебування в подібному списку несе в собі певні іміджеві ризики. Мабуть, завдяки цьому і прискорився переговорний процес із Швейцарією", - додав Бамбізов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-